2024. május 12. - Pongrác

További tüntetések

A katonai vezetés figyelmeztetésének ellenére kedden tovább folytatódtak a kormányellenes tüntetések Mianmarban (régebbi nevén Burma), ahol buddhista szerzetesek vezetésével legalább húszezren vonultak utcára az ország legnagyobb városában.
2007. szeptember 25. kedd 11:53 - Hírextra
Mianmar katonai vezetése hétfő este, és kedden is figyelmeztette a buddhista szerzeteseket, hogy tartsák magukat távol a politikától, jelezve: készek fellépni a tüntetések ellen. Elemzők szerint a katonai vezetés eddig azért nem alkalmazott erőszakot a demonstrációk leverésére, mert attól tartanak: a szerzetesek elleni erőszakos fellépés csak rontana a helyzeten, és nagyobb tüntetéseket vonna maga után.

A délkelet-ázsiai országban már hetek óta folytak a megmozdulások, amióta nagyarányú üzemanyagár-emelést jelentettek be. Ennek következtében ugyanis azonnal az egekbe szökött a tömegközlekedés ára is, ami miatt sokan egyszerűen a munkába járást sem tudták már megfizetni.

Hétfőn már 25 városban voltak demonstrációk, a négymilliós Rangúnban több tízezren vonultak utcára. Az 1988-as diáktüntetések erőszakos leverése óta nem volt ilyen nagyságú tüntetéssorozat az országban.

George Bush amerikai elnök a Fehér Ház tájékoztatása szerint kedden az ENSZ közgyűlésén új szankciók bevezetését jelenti majd be Mianmar ellen, remélve, hogy több állam is követi példáját. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az ország vezetését, hogy fogja vissza magát, és nem támadjon rá a szerzetesekre.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását