2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egyeztetésre hívja az MDF az Európa Tanács magyar képviselőit

Egyeztetésre hívja az Európa Tanács magyarországi képviselőit az MDF a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítése miatt - mondta Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke kedden az MTI-nek.
2007. szeptember 25. kedd 23:10 - Hírextra

"A Magyar Demokrata Fórum péntek reggelre megbeszélésre hívta a magyar parlamenti pártok Európa tanácsi képviselőit. Úgy véljük, hogy szükséges a jövő heti Európa tanácsi parlamenti közgyűlés előtt megnéznünk azokat a lehetőségeket, amiket tenni tudunk a Benes-dekrétumok újraaktualizálása ellen" - hangsúlyozta Almássy Kornél.


Az MDF szerint az Európa Tanácsnak ebben a kérdésben meg kell szólalnia és valamifajta állásfoglalást kellene kiadnia. Ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy milyen formában lehet fellépni a parlamenti közgyűlésen a Benes-dekrétumok megerősítése ellen - tette hozzá Almássy Kornél.


A politikus szerint a magyar képviselőknek hangsúlyozniuk kellene, hogy olyan folyamatok indultak meg Szlovákiában, amelyek ellentétesek az európai értékrenddel és az emberi jogokkal.

Az MTI kérdésére Almássy Kornél elmondta: minél nagyobb civil ellenállásra van szükség a kérdésben, az MDF minden józan, higgadt, nacionalista felhangoktól mentes demonstrációt támogat.
A Magyarok Világszövetsége kedd estére demonstrációt szervez Szlovákia budapesti nagykövetsége elé a Benes-dekrétumok megerősítése ellen.


A szlovák parlament múlt csütörtökön határozatban erősítette meg a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.


A kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványa nyomán immár törvény által védett dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, s történt mindez a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan. Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) törekvéseinek ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét.


A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és az Országgyűlés elnöke is tiltakozott. Emellett a parlamenti pártok is elítélték a döntést, csakúgy mint a magyar európai parlamenti képviselők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását