2024. május 3. - Tímea, Irma

Kóka is beszélt a reformokról

A reformokkal kapcsolatos viták nem elsősorban a koalíciós pártok közötti viták, hanem az MSZP belső vitái, ezért az SZDSZ Gyurcsány Ferenctől várja, hogy biztosítsa a szocialista támogatást és a parlamenti többséget a reformok végrehajtásához - mondta az
2007. szeptember 22. szombat 17:12 - Hírextra

Kóka János hangsúlyozta: továbbra sem szabad letérni a reformok útjáról, "nem szabad, hogy pillanatnyi népszerűségvesztés vagy a politikai hangulat kicsit is eltántorítsa a kormányt a megkezdett útról".

Az SZDSZ Országos Tanácsa a reformokkal érintett területek közül az egészségüggyel, valamint az adó- és gazdaságpolitikával foglalkozott, megállapítva: elengedhetetlen, hogy a liberálisok továbbra is egy működőképes, versenyelvű, szolgáltató egészségügyért, és egy növekedést támogató adóreformért dolgozzanak a koalíción belül - mondta a liberális párt vezetője.

A tanács ülésén szó volt a kormányzati pozíciókról is, ezzel kapcsolatban Kóka János leszögezte: nem lehet szó tárcacserékről, a szabad demokraták nem hajlandók tárgyalni sem erről.

Kóka János kitért a Zuschlag-ügyre is, amely szerinte azt bizonyítja, hogy "a politikának és az állami finanszírozásnak semmi keresnivalója civil szervezetek és ifjúsági politikai szervezetek finanszírozásában".

Ismertette az SZDSZ javaslatát, mely szerint "össze kell nyitni az adófelajánlás kétszer egy százalékos lehetőségét", illetve bővíteni kell három százalékosra, az egyházak, a civil és az ifjúsági szervezetek támogatására, vagyis ezek ne politikai és kormánytámogatásban, hanem magánszemélyek személyi jövedelemadó-felajánlásában részesüljenek.

Az SZDSZ Országos Tanács határozatot fogadott el a Benes-dekrétumok napirendre kerülése ügyében is. Ebben megfogalmazzák: "A kollektív bűnösség elve, amely 13 Benes-dekrétum alapjául szolgál, civilizálatlan, az európai értékekkel ellentétes, ezért elfogadhatatlan a magyar liberálisok számára. Komolyan megkérdőjelezhető a jogállamiság iránti elkötelezettsége azoknak a politikai erőknek, akik e dokumentumokat újra és újra támogatásukról biztosítják."

Az SZDSZ kéri az európai liberális pártoktól, és minden Európa-párti politikai erőtől, hogy utasítsák vissza e dekrétumok érvényben tartására irányuló törekvéseket.

Személyi ügyben is döntött az országos tanács, a Békés megyei Velkey Gábort választották, 42:34 arányban, a lemondott Kis Zoltán parlamenti képviselői helyére, a másik jelölt Skaliczky Andrea volt. Velkey Gábor kifejtette: a vidékfejlesztést az esélyteremtés politikájának tartja, parlamenti képviselőként azért dolgozik majd, hogy ez a politika a gyakorlatban is érvényesüljön, bizonyítva, hogy az SZDSZ a vidék pártja is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását