2024. május 21. - Konstantin

Félszázezres lehet a "kritikus tömeg"

Körülbelül 50 ezer biciklist várnak az idei Critical Mass kerékpáros felvonulásra a fővárosban. A résztvevők negyed ötkor indulnak a budai Pázmány Péter sétányról, és várhatóan este hat-fél hét tájban érkeznek a Városligeti nagyrétre, ahol közös bringaeme
2007. szeptember 22. szombat 13:30 - Hírextra
A felvonulás legfontosabb célja a városi közlekedés alternatív formáinak népszerűsítése, vagyis a bringás életforma elterjesztése, illetve a szmog csökkentése. A Critical Mass-t először 2001-ben rendezték meg Magyarországon. 2005-ben több mint 30 ezren vettek részt rajta, a tavalyi azonban elmaradt, a Parlament környékén zajló események miatt. Idén a főváros mellett már Baján, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Orosházán, Pécsett , Sopronban, Székesfehérváron és Szegeden is tartanak kerékpáros demonstrációt.

A fővárosban a Budai alsó rakpart-Attila út-Alagút-Lánchíd-Akadémia utca-Kossuth tér-Alkotmány utca-Nagymező utca-Király utca-Bajza utca-Damjanich utca érintésével haladnak majd a biciklisták. A kereszteződésekben 350 zöld pólós szervező segíti a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök útját, akik vigyáznak a járdán közlekedőkre is - olvasható a Critical Mass honlapján.

Az első CM egyébként 1992 szeptemberében volt San Franciscoban, 48 résztvevővel. A felvonulások idővel egyre népszerűbbek lettek; ma a világ több száz városában havonta tartanak felvonulásokat, ilyenkor több tízezren pattannak nyeregbe világszerte.

Szombaton, az Autómentes Nap alkalmából sok színes program várja az érdeklődőket az Andrássy úton, amelyet éjfélig lezárnak a kocsik elől. A Levegő Munkacsoport a Civil utcában szervezi programjait. Itt lesz a környezetvédelmi tárca "Zöldautózás" bemutatója is, ahol különféle hibridautókat lehet kipróbálni. A MÁV az Oxigén utcában egy igazi gyermekvasutat szerel össze. Innen indul az Országos Energiatakarékossági program is: Forgó-morgó palacsintasütő versenyén tanácsokat adnak, hogyan lehet energiát megtakarítani a háztartásban. Az Oktogon környékén a rendőrök roncsautó-kiállítást rendeznek. Az út egyik szakasza lesz a "pesti Montmartre" - itt szabadtéri képzőművészeti tárlatot nézhetnek meg az odalátogatók. A BKV pedig különféle játékokkal várja a legkisebbeket - mondta korábban Kovács László, a rendezvény főszervezője.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását