2024. május 19. - Ivó, Milán

Skizofrén szlovák döntés

Érinthetetlenek, megváltoztathatatlanok a Beneš-dekrétumok - döntött csütörtökön a szlovák parlament. Az erről hozott határozat ellen egyedül a Magyar Koalíció Pártja szavazott.
2007. szeptember 20. csütörtök 17:46 - Hírextra
A második legerősebb kormánypártnak számító, Ján Slota (ján szlota) vezette Szlovák Nemzeti Párt javaslatára a pozsonyi törvényhozás olyan határozatot fogadott el, amely kimondja, a második világháború utáni csehszlovák elnöki rendeletek nem törölhetők el. Az Eduard Beneš akkori csehszlovák elnök neve alapján Beneš-dekrétumokként ismert dokumentumok 1945 és 1948 közt a kollektív bűnösség elve alapján az élet szinte minden területén korlátozták vagy teljesen akadályozták a szlovákiai magyarokat jogaik gyakorlásában.

Az ellenzékben lévő szlovákiai magyar párt a közelmúltban felvetette, hogy a pozsonyi parlament kövesse meg a magyarokat a második világháború utáni jogfosztottság éveiben őket ért sérelmekért. A párt azt is követeli, hogy a dekrétumok alapján vagyonuktól megfosztott és deportált szlovákiai magyarokat a szlovák állam kárpótolja.

Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt elnöke szerint a pozsonyi parlament döntése skizofrén: egyfelől ugyan elítéli a kollektív bűnösség elvét, másrészről azonban megerősíti azt. Úgy véli, a határozatot senki sem veszi majd komolyan, mert nincs jogi ereje, hatálya. A döntést a szlovák parlament tévedésének nevezte, amely nem való a 21. századba, és teljesen erkölcstelen.

A cseh parlament 2002-ben hasonló határozatot fogadott el a Beneš-dekrétumok védelmére: az elnöki rendeletek ott főként a háború utáni többmilliós, később Németországba telepített szudétanémet kisebbséget érintették.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását