2024. május 6. - Ivett, Frida

Ombudsmant és parlamenti jegyzőt választanak

Ombudsmant és parlamenti jegyzőt is választ a parlament a jövő héten, amikor a szokásos menetrendben kétnapos ülést tart a Ház. Erről Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszélt újságíróknak csütörtökön a házbizottság ülését követően.
2007. szeptember 20. csütörtök 13:06 - Hírextra

Felhívta a figyelmet arra: mindkét szavazás titkos lesz. A Fidesz, a KDNP és az SZDSZ már közölte, hogy támogatja Szabó Máté ombudsmani jelölését.

Sólyom László köztársasági elnök június közepén jelentette be a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, hogy Szabó Máté jogász politológust, egyetemi tanárt, az ELTE Politológiai Intézetének igazgatóját jelöli az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Elődjét, Lenkovics Barnabást 2007. április 21-i hatállyal alkotmánybíróvá választották. A képviselők júniusban az államfő előző jelöltjét, Majtényi Lászlót nem választották meg.

Az Országgyűlés a képviselői mandátumáról lemondott Kis Zoltán (SZDSZ) helyére választ jegyzőt; a frakció korábban már bejelentette, hogy Gulyás Józsefet jelölik a posztra. Szili Katalin tájékoztatása szerint arról viszont csak szombaton dönt az SZDSZ, hogy ki lesz Kis Zoltán utódja a parlamentben, így a mandátumigazolás csak egy héttel később lesz.

Kitért arra: az Országgyűlés kedden kezdi tárgyalni a tavalyi költségvetés zárszámadását, valamint a Szülőföld Alap 2005-2006. évi beszámolóját.

Az házelnök - mint mondta - szeptember 25-re ötpárti egyeztetést hívott össze, amelyen szó lesz az Országgyűlés és a kormány közötti együttműködési törvény módosításáról, a jövő nemzedéke ombudsmanról és a házszabály módosításáról. Ez utóbbi első csomagja október 8-án az Ház elé kerülhet - közölte.

Szili Katalin beszámolt arról: levélben válaszolt Gyurcsány Ferenc képviselői költségtérítéssel és munkafegyelemmel kapcsolatos hozzá intézett késrésre, amelyben jelezte, hogy erről is tárgyal 25-én az öt parlamenti párt képviselőjével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását