2024. május 4. - Mónika, Flórián

Exluzív interjú: 75 éves az aranycsapat kapusa (hangoshír!)

Faragó Lajos a Budapesti Honvéd kapusa, 1954 és 1957 között 7 mérkőzésen őrizte a magyar csapat kapuját. Jó fizikumú, megbízható, bátor kapus volt. Pontosan helyezkedett, kitűnően öklözött, kifutásai is általában sikerültek. Grosics Gyula „árnyékába
2007. szeptember 20. csütörtök 18:10 - Hírextra
Az olimpiai bronzérmes labdarúgót, 75. születésnapja alkalmából köszöntötte a Pont FM Rádió Sport Pont műsora.

Pont FM: Hogy emlékszik vissza ezekre a legendás időkre? Nem volt könnyű helyzetben kapusként, hiszen Grosics Gyula mellett kellett teljesíteni.

F. L.: Ki kellett böjtölni, sok tényező közrejátszott. Én 1952-ben kerültem a csapathoz, ők akkor nyertek olimpiát, úgyhogy nagyon tolakodni nem lehetett. Várni kellett és szerencsém volt, mert közben az utánpótlás válogatottban szerepeltem és így sok alkalom nyílt arra, hogy legalább csereként beálljak. 1954-ben stabilizálódott a helyem a csapatnál.

Pont FM: Nem volt Önben emiatt rossz érzés?

F. L.: Nem, a másik tudását el kell ismerni. Az csak segít az embernek és ösztönzi a keményebb munkára és a még nagyobb akarásra.

Pont FM: Hogyan látja a mostani magyar futball esélyeit, arra hogy kicsit felzárkózzon Európához?
F. L.: Most valami talán elkezdődött. Valamikor 20-25 évvel ezelőtt elkezdték megrongálni, ez a 1990-es években tovább romlott. Összevissza kapkodás jellemezte a magyar labdarúgást. Most kezdenek végre rákapcsolni arra, hogy a gyerekeket vissza kell csalni a pályára, akadémiákat, sportközösségeket kell szervezni.

Vasárnap voltam Kispesten és 9 éves gyerekeknek volt kispályás kupa, rengeteg tehetséges gyereket lehetett ott látni. Az a baj, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs már meg az a lehetőségük, hogy szabadidőben kimenjenek focizni. Ma már mindent elvettek, nincsenek meg azok a grundok, amikbe a gyerek ilyen fiatal korban bele tud kapcsolódni. Ez sokat számít, mert pont a most játszóknál látszik, hogy ők az előre megírt kottából tanultak focizni, nem látszik az improvizációs készség, a gyors gondolkodás és valahol a technikával is gondok vannak.

Ezeket a gyerekeket úgy kell felnevelni, hogy a játék mellett a pályán való látásuk is kialakuljon. Nem futtatni kell őket, hanem játszatni sokat. Mozgáskultúra, súlypontáthelyezés és sok játék, ha ez megvan, akkor majd talán újra lesz csapat. Én nagyon örülnék neki, ha már lenne jó nemzeti válogatottunk és jó klubjátékosaink.
Forrás: Pont FM 88.1 Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását