2024. március 29. - Auguszta

Kivizsgálják a nemzetbiztonsági szolgálatot?

A gyülekezési joggal összefüggésben a nemzetbiztonsági szolgálatokat is vizsgálná Szabó Máté ombudsmanjelölt, akit a parlament alkotmányügyi bizottsága szerdai budapesti ülésén meghallgatott és túlnyomó többséggel támogatott.
2007. szeptember 19. szerda 16:28 - Hírextra

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölt politológus-jogszociológus Szabó Máté a gyülekezési jog szakértőjének számít. Az alkotmányügyi bizottságban szerdán többek között arról beszélt, hogy Magyarországon nagy átalakulás, gazdasági szociális reformfolyamat zajlik, melynek "nem szándékolt mellékhatásaként" óhatatlanul alkotmányos visszásságok tömege keletkezik.

Az új ombudsman feladata lesz, hogy ezek között válogasson, hogy eldöntse, mit fog az ombudsmani intézmény eszközeivel képviselni, felvállalni - mondta Szabó Máté.

A jelölt szerint az új országgyűlési biztosnak a strukturális átalakulás mellett oda kell figyelnie egy legalább egy éve húzódó konfliktussorozatra is, amely megkérdőjelezi a gyülekezési és egyesülési jog rendszerváltás idején kialakult kereteit.

Ezt a problémahalmazt számos testület és intézmény vizsgálta már számos eljárásban, és - mint elhangzott - az ombudsmannak mérlegelnie kell, mi az, ami rá tartozik. Ilyen lehet például a nemzetbiztonsági szolgálatok szerepe.

Az ezzel kapcsolatos vizsgálat negatív eredménye megnyugtató lehet a társdalom számára, mert azt jelentheti: nincs alapja az összeesküvés elméleteknek. Ha viszont voltak, vannak visszásságok, akkor azok kezelhetővé válnak - fogalmazott a biztosjelölt.

Szabó Máté szerint sem a polgárok, sem a jogalkalmazók nem elégedettek a jelenlegi gyülekezési joggal, amely nem ad egyértelmű választ például a folyamatos gyülekezés problémájára, de nincs felkészülve a jól működő jogállamokban már oly sok visszásságot eredményező globalizációkritikai mozgalmakra sem.

A gyűlöletbeszéddel, a demokrácia ellenségeinek véleményszabadságával, illetve a Magyar Gárda ügyével kapcsolatban Szabó Máté hivatkozott Kis János szombaton megjelent cikkének az állami erőszakmonopóliumot, illetve a fegyveres egyesületek tilalmát taglaló gondolatmenetére és Sólyom Lászlónak a pártokról és társadalmi szervezetekről szóló, államfővé választása előtt megjelent könyvére.

Az ombudsmanjelöltet három tartózkodás mellett 25 igen szavazattal támogatta az alkotmányügyi bizottság. Szabó Mátét júniusban javasolta az általános ombudsmani posztra Sólyom László államfő, azután, hogy előző jelöltje, Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos nem kapta meg a szükséges támogatást az országgyűlésben.
Szabó Mátéról várhatón hétfőn szavaz a parlament.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását