2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Divat lett a karrier

Oroszországban egyre inkább divatba jön a karrier: a lakosság csaknem fele fontosnak tartja a hivatali előmenetelt - derült ki egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás eredményeként. Oroszországban 68 millió ember, a lakosság 48 százaléka dolgozik, ho
2007. szeptember 19. szerda 09:18 - Hírextra

A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet által szeptember elején végzett felmérés során 153 településen 1600 embert faggattak a kérdezőbiztosok arról, hogy mennyire fontos számukra a karrier.
A magas pozíció a 18 és 59 év közötti korosztály 53 százalékának fontos, igaz, az évek múlásával az ambíciók egyre csökkennek. A kor emelkedésével párhuzamosan lényegesen csökken (27-ről 7 százalékra) azok számaránya, akinek a hivatali előrejutás mindennél fontosabb.

A felmérés bebizonyította, hogy a karrieristák kevéssé irigylésre méltóak: mindössze a válaszadók 13 százaléka nem idegeskedik, feltételezve, hogy cégénél biztosított számára a folyamatos előléptetés.
A megkérdezettek csaknem fele úgy véli, hogy akadályokat gördítenek előrejutása elé, több mint egyharmaduk (38 százalék) pedig meggyőződéssel állítja, hogy jelenlegi munkahelyén semmi remény arra, hogy feljebb jusson a hivatali szamárlétrán. Míg a fiatalok körében a pesszimisták számaránya mindössze 26 százalékos, az 50 év fölöttiek esetében 46 százalékos.

Az orosz karrieristák "sajátossága", hogy többségükben úgy vélik a hivatali előrejutás érdekében nem kell semmit tenniük - sem továbbképzésre, sem nyelvtanulásra nincs semmi szükség, az előléptetés alanyi jogon jár nekik. A megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka kész tanulásra adni a fejét karrierje érdekében, 11 százalék pedig hajlandó többet dolgozni. A válaszadók 2 százaléka szerint elég munkahelyet váltani, további 2 százalék pedig a főnökséggel való jó kapcsolatban látja boldogulása zálogát.

A felmérés szerint a férfiaknak (Oroszországban is) könnyebb karriert csinálni, legalábbis így vélekedik a megkérdezetteknek csaknem a fele (47 százaléka).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását