2024. május 17. - Paszkál

Minimum 440 ezer egy fotóért

Rekord kikiáltási áron indítják Róbert Marcel magyar származású fotóművész Barokk lábak című képét az Abigail Galéria hónap végén sorra kerülő képzőművészeti árverésén, az itt kalapács alá kerülő 231 tételből csütörtökön nyílik kiállítás a Milleneum Cent
2007. szeptember 18. kedd 14:17 - Hírextra

Vikor György elmondta, hogy a fotó, mint a pillanat művészete mindinkább felértékelődik a gyűjtők körében, az igazán értékes alkotásokért egyre magasabb árat hajlandók fizetni e művészeti ág rajongói, hogy otthonukat díszítsék egy-egy jól elkapott, megkomponált képpel. A fotót kedvelő műértők világában magyar alkotók eddig is rangos helyet vívtak ki maguknak, ezt jelzi, hogy például egy idei tavaszi budapesti fotóaukción André Kertész, 1931-ben készített Iskolaudvar című alkotása 1,6 millió forintos kikiáltási áron indult és 3 millió forintos rekordáron kelt el. A Picasso szobrainak fényképezésével ismertté vált Brassai által a 30-as években készített, balettáncos nőt megörökítő képe pedig ugyanitt 140 ezer forintról indult és végül csaknem tízszeres áron - 1,2 millió forintért - kelt el - mondta a szakember.

A Brassai stílus hagyományait követő Róbert Marcel 1953-ban Budapesten született és ma főként Párizsban él - ismertette a galériás. Végigcsavarogta a világot és az útközben látottakat sajátos hangulatú fotókon örökítette meg. Képeiből számtalan kiállítás nyílt már, legközelebb például Grasseban, New Yorkban és Cannesban mutatják be képeit. Melankóliával keveredő ironikus látásmódjára olyan világnagyságok is fogékonyak mint a közelmúltban elhunyt operaénekes, Pavarotti aki egy 2005-ös Cabrisban rendezett Marcel kiállításon vásárolta meg magas áron a művész által egy havannai utcai jelenetet lencsevégre kapott képét és hamarosan magyar kiadásban is megjelenik egy Párizst bemutató fotóalbuma.

A szeptember 30.-ai árverésen felkínált festmények, szobrok között kap helyet Róbert Marcel két fotója is. Közülük a Barokk lábak című, Velencében 2004-ben készített fekete-fehér kép a kortárs magyar fotóművészek alkotásai között eddigi legmagasabb kikiáltási áron 440 ezer forintról indul majd és egyelőre nem tudni, hogy a "senki többet..." után újabb rekordot döntve csapja e le a kalapácsot a licit vezénylője - mondta Vikor György.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását