2024. május 9. - Gergely

Szőnyegkiállítás az Iparművészetiben

Oszmán-török szőnyegekből nyílik kiállítás hétfőn Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban; a csaknem félszáz darab közül az egyik legkülönlegesebb az a XV. századi szőnyegtöredék, amelyhez hasonló Carlo Crivelli velencei festőművész alkotásain is szerepel.
2007. szeptember 16. vasárnap 11:23 - Hírextra

Az Oszmán-török szőnyegek - In memoriam Batári Ferenc (1934-2005) című kiállításon az Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb darabjait csodálhatja meg a közönség.

A múzeum tájékoztatása szerint a világhírű gyűjtemény utoljára 1994-ben, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban rendezett kiállításon volt látható, az Iparművészeti Múzeum épületében pedig 10 évvel ezelőtt került a nagyközönség elé néhány kiemelkedő darabja Süleyman Demirel akkori török államfő budapesti látogatása alkalmából.

 A kollekció szenzációjának számít a két legkorábbi, XV. századi, egyedülálló szőnyegtöredék, az úgynevezett Crivelli- és Memling-szőnyegek.

A korai állatalakos Crivelli-szőnyegtöredék világhírnevét Batári Ferencnek, az Iparművészeti Múzeum egykori főmuzeológusának köszönheti. Az oszmán-török szőnyegek nemzetközileg elismert szakértője 1984-ben tudományos publikációjában tette - "Crivelli-szőnyeg" néven - világszerte ismertté azt a szőnyegtöredéket, amelyhez hasonlót ábrázol Carlo Crivelli velencei festő két - 1482-ben, illetve 1486-ban készült - festményén.

A kiállításon, amelyet Batári Ferenc emlékének szentelnek, az Iparművészeti Múzeum szőnyegei mellett a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből két ravatalkép, valamint a Szépművészeti Múzeum anyagából két festmény is szerepel egy-egy jellegzetes török szőnyeg ábrázolásával.

Az egykori Magyar Királyság és Erdély területére az Oszmán Birodalommal folytatott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok révén érkezett számos értékes keleti portéka, díszes lófelszerelés, drága kelme, fegyver és szőnyeg. Így Magyarországon és Erdélyben egyedülállóan gazdag XVI-XVII. századi oszmán-török szőnyegkollekció alakult ki. Az Iparművészeti Múzeum az isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeum anyaga után a világ második leggazdagabb oszmán-török szőnyeggyűjteményét tudhatja magáénak.

A múzeum mintegy 800 darabot számláló anyagának egynegyedét teszi ki a XV-XIX. századi oszmán-török gyűjtemény. A kiállítás ezek közül mutatja be a legszebbeket, szőnyegtípusok szerinti csoportosításban.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását