2024. május 4. - Mónika, Flórián

Színházi jubileum Sepsiszentgyörgyön

Megalapításának 60 éves évfordulójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, amely műsorpolitikájával évek óta a színházi nyelv megújítását szolgálja - mondta az MTI-nek Szabó Tibor, a társulat művészeti aligazgatója.
2007. szeptember 13. csütörtök 22:01 - Hírextra

Emlékeztetett: a sepsiszentgyörgyi színházat állandó hivatásos művészeti intézményként Állami Magyar Népszínház néven 1948-ban hozták létre, majd 1949-től Állami Magyar Színház megnevezéssel folytatta tevékenységét. Tamási Áron nevét 1992-től viseli.

"Műsorpolitikánk a színházi nyelv megújítását szolgálja évek óta következetesen, ennek szellemében készült a 2007-2008-as évad műsorterve is" - hangsúlyozta.

Célként a művészeti szempontból igényes produkciók bemutatását jelölte meg, hozzáfűzve: ez nem zárja ki azt, hogy elnyerjék a közönség legszélesebb táborának tetszését. Példaként elsősorban a szilveszteri előadásokat említette.

"Folytatjuk azt a korábbi gyakorlatot is, hogy kibontakozási lehetőséget biztosítunk fiatal rendezőknek" - mondta Szabó Tibor. Emlékeztetett, hogy tavaly Patkó Éva vitte színre Harold Pinter A gondnok című darabját. Az idén Zakariás Zalán rendezi Friedrich Dürrenmatt A csendestárs című alkotását, amelynek bemutatóját októberre tervezik.

A bérletes előadások keretében láthatja majd a közönség John Steinbeck Egerek és emberek című alkotását Barabás Olga rendezésében, valamint Ion Luca Caragiale Karnebálját Alexandru Dabija rendezésében.
Bérleten kívül Paul Schönthan - Franz Schönthan - Kellér Dezső: A szabin nők elrablása című zenés bohózatát mutatják be Keresztes Attila rendezésében.

A Kamarateremben Witold Gombrowicz Yvonne, burgundi hercegnő című alkotását játsszák majd, a darabot a társulat igazgatója, Bocsárdi László rendezte.

"Egyéni előadással készül három fiatal művészünk az új évadban" - mondta a művészeti vezető. Ruszuly Éva mutatja be Visky András Júlia című művét, Kolcsár József Salinger Zabhegyezőjét, Magyarosi Imola pedig Emile Ajar Előttem az élet című kisregényéből készített egyéni produkcióját Momo címmel.

Szabó Tibor elmondta, hogy a múlt évad sikerdarabjaiból is műsoron tartanak néhányat, így újra láthatja a közönség John Millington Synge A nyugati világ bajnoka, William Shakespeare Lear király, Pozsgai Zsolt-Pinczés Istvá- Apostolache Zénó Diploma után, Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde, Harold Pinter A gondnok, valamint Szabó Tibor A pincér dalai című előadását, akárcsak Bicskei Zsuzsanna Apokrif című táncestjét.

A társulat meghívást kapott Brüsszelbe A nyugati világ bajnoka című előadással, ugyanakkor Bukarestben a Lear királyt játssza a novemberi nemzeti színházi fesztiválon - mondta Szabó Tibor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását