2024. április 28. - Valéria

Az ellenzék kifogásolja, hogy a kis és középvállalkozások kiszorulnak a közbeszerzésekből

A parlamenti pártok támogatták a Közbeszerzések Tanácsa 2006-os jelentésének elfogadását kedden az Országgyűlésben, a Fidesz és a KDNP képviselői azonban kifogásolták, hogy a hazai kis- és középvállalkozások kiszorulnak a közbeszerzésekből.
2007. szeptember 11. kedd 19:44 - Hírextra

Végh Tibor (MSZP) frakciója támogatásáról biztosítva a jelentés elfogadását, közölte: a kormányzati közbeszerzések aránya a felére esett vissza. Szó sincs arról, hogy ebből a szempontból választási év lett volna, ezt inkább az önkormányzatokra lehetne mondani, ahol duplájára nőtt a közbeszerzési beruházások száma - fűzte hozzá.

A kormánypárti politikus szerint a tárgyalásos eljárások nem kedveznek a kis- és középvállalkozásoknak. Ugyanakkor példaként hozta fel, hogy a tárgyalásos eljárások aránya a központi költségvetési szerveknél 6,8 százalék, míg az önkormányzatoknál 20,3 százalék volt. Háromszor jobban szeretik az önkormányzatok a tárgyalásos eljárást alkalmazni - mutatott rá.
Szatmáry Kristóf (Fidesz) úgy vélte, a tárgyalásos eljárás hátráltatja a magyar vállalkozások esélyeit, miközben nő a külföldi székhelyű vállalkozások szerepe. Hozzátette: nagyobb figyelmet kellene fordítani a gyorsított eljárásokra, és ha szükséges, módosítani kell a szabályozást.

A Közbeszerzések Tanácsa adataira hivatkozva azt mondta: a hazai kis- és középvállalkozások kiszorulnak a közbeszerzések piacáról, mert nem elég tőkeerősek. A fideszes képviselő szorgalmazta a vállalkozói kamarák bevonását a közbeszerzés folyamatába.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) elfogadhatónak nevezve a jelentést, azt mondta: biztatónak tartja, hogy átfogó elemzés készül a korrupcióról. A cégek a közbeszerzéseket tekintik azon tevékenységnek, amelyek leginkább ki vannak téve a korrupció veszélyének - fogalmazott.

Hargitai János (KDNP) szerint a jelenlegi szabályozáson belül kellene módot találni arra, hogy segítséget nyújtsanak a kis- és középvállalkozásoknak.

Balla György (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzések terültén minden ötödik forint külföldi székhelyű cégekhez kerül.

Göndör István (MSZP) szerint az önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy segítsék a kis- és középvállalkozásokat, például azzal, hogy olyan ajánlatokat tesznek, amit meg tudnak pályázni.
Herényi Károly (MDF) elmondta: a demokrata fórum támogatja a jelentés elfogadását. Mint mondta nem meglepő, hogy a főként az építőipart sújtó körbetartozási problémakör vált különösen hangsúlyossá és jelentőssé.

Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a kormány álláspontját ismertetve közölte: meg kell erősíteni a tanács azon jogosítványait, amelyek elősegítik, hogy a közbeszerzési gyakorlatot érdemben alakítsa és ezáltal segítse az ajánlatkérőket és az ajánlattevőket a minél eredményesebb közbeszerzésben.

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke a vitában elhangzottakra válaszolva arra a hívta fel a figyelmet, hogy európai uniós előírások miatt jogszabályokban nem lehet rögzíteni, hogy a hazai kis- és középvállalkozások, valamint a külföldi vállalatokkal szemben a hazai cégek előnyt élveznek.
Úgy vélte, a tanács abban tud segíteni a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy olyan információkat ad nekik, amellyel nagyobb eséllyel tudnak elindulni a pályázatokon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását