2024. május 2. - Zsigmond

Kettős állampolgárságot a vajdasági magyaroknak!

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István szerint a vajdasági magyarság helyzetének tartós megoldását továbbra is a magyar állampolgárság letelepedés nélküli megadása jelentené. Gémesi Ferenc viszont kijelentette: a most folyó egyeztetések után
2007. szeptember 10. hétfő 23:09 - Hírextra
Pásztor és Gémesi találkozóját Sólyom László köztársasági elnök csütörtökre tervezett vajdasági látogatása előtt tartották meg. A délvidéki politikus alkalommal elmondta: a vajdasági magyarság hátrányos, és megalázott helyzetként éli meg a jövő év január elseje utáni időszakot. Ekkor ugyanis azzal, hogy Magyarország a schengeni országok sorában lép, még nehezebb lesz vízumhoz jutniuk a vajdasági és a kárpátaljai magyaroknak.

Pásztor a megalázottságról kiemelte: nem a magyarországi tárgyalópartnerek miatt érez így, hanem a kialakult helyzet felelős ezért. A kiutat pedig elsősorban Szerbia európai integrációjában látja. Kiemelte: Szerbiának mielőbb fel kell kerülnie az úgynevezett schengeni fehér-listára, hogy polgárai vízum nélkül utazhassanak az Európai Unióba.

A találkozót követően a VMSZ elnöke bejelentette: a megbeszélés sorozat nem ért véget, mivel az év végéig még több alkalommal fognak találkozni a magyar kormány tagjaival.

Gémesi Ferenc is fontosnak tartja a megbeszéléseket. Mint mondta, nem csak a magyar-magyar kapcsolatfenntartás miatt, hanem a magyar-szerb viszony miatt is. Osztja Pásztor azon véleményét, hogy elsősorban Szerbiának kell dolgoznia azon, hogy lekerüljön a vízumköteles országok listájáról, és ezzel megszűnne minden akadály a vajdasági magyarok és az anyaország kapcsolattartásában.

Gémesi elmondta: a már létező intézmények munkájának javítására lehet számítani. A magyar állampolgárság letelepedés nélküli megszerzését ugyanakkor nem tartja valószínűnek a politikus, mivel nem várható az állampolgársági törvény alapvető megváltoztatása. Mint mondta: az utóbbi néhány évben is enyhítettek a feltételeken, ennek következtében szerinte ezres nagyságrendben kapják meg szerbiaiak a magyar állampolgárságot.

A szakállamtitkár elmondta: véleménye szerint Szerbia jó úton halad, hiszen szeptember derekán várhatóan vízumkönnyítési megállapodást ír alá Belgrád az Európai Unióval, és ez a szerbiai lakosok zömének könnyebb beutazást jelen majd az EU-tagállamaiba, így Magyarországra is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását