2024. április 23. - Béla

Két szem kettőt lát

Az olvasás bonyolultabb szem- és agytevékenység, mint azt eddig feltételezték. Brit kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy az olvasási idő közel felében a szemeink nem ugyanarra a betűre fókuszálnak, hanem különbözőekre, majd a két képet az agy eggyé
2007. szeptember 10. hétfő 18:10 - Hírextra
Egy szemmozgásmérő műszer segítségével a tudósok bemérték a kisérleti alanyok fókuszirányát egy 1méterre tartott 14-es betűnagyságú szövegben, és megállapították, hogy a szem nem egyenletesen siklik a feliraton, hanem döcögős, ugráló mozgással halad.

Mint Simon Liversedge, a Southamptoni Egyetem kutatásvezetője hétfőn elmondta: az olvasási idő 47 százalékában a szemek két különböző betűre fókuszáltak (39 százaléknyi egyenes, 8 százaléknyi keresztezett szemmozgással), körülbelül két betűnyi távolságra egymástól.

A professzor csoportja további mérésekkel azt is bizonyította, hogy a két szem rögzítette képek az agyban egyesülnek, és nem csak az egyik kap szerepet, mint eddig hitték.

A kutatási eredmények a diszlexiás gyermekek tanításában játszhatnak majd szerepet a jövőben. Az olvasási nehézséggel küzdőknél már eddig is közismert volt, hogy gyakran összecserélik a jobb- és a baloldalt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását