2024. június 2. - Kármen, Anita

Újabb sarc: áfaköteles telkek

Drágulhatnak a telkek, kevesebbet kaphatnak a tulajdonosok; jövőre az építési telkek, illetve a két évnél nem régebbi házak, lakások, üdülők eladása minden esetben áfaköteles lesz - írta a pénteki Népszabadság.
2007. szeptember 7. péntek 08:33 - Hírextra
Az áfát az eladónak kell befizetnie - emiatt vélhetően emeli az árat, aki teheti - írja a lap, hozzátéve, kérdés, miként osztoznak a terhen a vevők és az eladók.

A Népszabadság értesülése szerint az új áfatörvény tervezete szerint áfaköteles lesz a telekeladás valamennyi magánszemélynek is: jövőre a telek - a félkész vagy két évnél nem régebben épült üdülő, ház, lakás - értékesítésekor mindenkinek be kell fizetnie a megkapott pénz 16,6 százalékát, bár némi csökkentésre lesz lehetőség. A telektulajdonosoknak ahhoz, hogy az általuk elvárt pénzhez jussanak, 20 százalékkal drágábban - a teljes áfával növelt értéken - kell értékesíteniük a telket - jegyzi meg a lap.

A tervezetet a Pénzügyminisztérium nemrég küldte meg a tárcáknak egyeztetésre, ám a kormány még nem döntött róla - olvasható.

Mint az írás kiemeli, az új áfatörvény a legfontosabb ponton nem változtat: marad a 20 százalékos általános kulcs és az ötszázalékos kedvezményes is, a most is érvényes szűk körben (gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, könyvek, napilapok).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

dozso70
2007. szeptember 7. 08:53
És a magánszemélyek csak fizetnek; fizetnek; fizetnek. Az adózott bérükből áfával épített ház után áfát. Kapuadó? Járda adó? Levegő adó? Vagy a napsütéses órák után?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását