2024. május 5. - Györgyi

Zenei tábor Erdélyben

Dzsessz- és improvizációs zenei tábor nyílt szombaton az erdélyi Árkoson, a hajdani Szentkereszty-kastély parkjában működő Európai Tanulmányi Központban. Neves magyarországi és romániai dzsessz-előadóművészeket sikerült megnyerni.
2007. szeptember 2. vasárnap 20:30 - Hírextra

Lázár-Prezsmer Endre, a sepsiszentgyörgyi művelődési ház művelődésszervezője, a tábor megálmodója az MTI-nek elmondta, hogy már több év óta foglalkozik dzsesszkoncertek szervezésével.

Romániában csak Bukarestben, Iasi-ban és Temesváron van dzsessz-zenész-képzés. A székelyföldi fiatalok is szeretnék elsajátítani e zenei műfaj ismereteit, így született meg az árkosi tábor ötlete. Igaz, Sepsiszentgyörgyön jelenleg három dzsessz-zenekar tevékenykedik, a városban rendszeresen szerveznek audíciókat, azaz zenehallgatásokat hang- vagy videofelvételről.

"Lehetőséget kívánunk teremteni a táborozóknak, a tanfolyamok hallgatóinak arra, hogy a műfaj neves művelőitől tanuljanak, illetve arra, hogy magukévá tegyék az improvizatív gondolkodásmódot" - fűzte hozzá.

A szervező büszkén mondja, hogy számos, Erdélyben nagy hagyománnyal rendelkező, a nagyszebeni dzsessz-fesztiválon is részt vevő neves együttest sikerült eddig Sepsiszentgyörgyre csalogatnia egy-egy koncertre vagy sörözőben rendezett fellépésre.

Neves magyarországi és romániai dzsessz-előadóművészeket sikerült megnyerni, a táborba 20-30 személy jelentkezett a napi foglalkozásokra. Az előadók között van a magyarországi Tóth Sándor (szaxofon), Eichinger Tibor (gitár), Márkus Tibor (jazzelmélet, jazztörténet), a Hollandiában élő és alkotó romániai Eugen Gondi (dob), a Svédországban élő Ion Baciu Jr. (zongora), valamint Pedro Negrescu (nagybőgő). A Belgiumban élő Anca Parghel (ének, vokál) nem tudott eljönni a táborban, helyette Luiza Zan, a Slang csapat vokalistája tartja a mesterkurzust.

E zenei műfaj népszerűsége a múlt század végén alakult ki a térségben - mondja Lázár-Prezsmer Endre. A Ceausescu-korszakban a dzsessz-kultusz az ellenzékiség egyfajta kifejezése is volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását