2024. május 17. - Paszkál

Esterházy a múzeumban

A hadvezér, művészetpártoló és szerző Esterházy Pál herceg korát mutatja be Dombóvári Helytörténeti Múzeum.
2009. július 5. vasárnap 17:52 - HírExtra
A kiállítás ötletét egy a városról a XVII. század végén készült, harminc oldalas leírás adta, amelynek eredetijét a Magyar Országos Levéltárban őrzik - mondta el az MTI-nek Kriston Vízi József, a múzeum igazgatója.

A "Dombóvári kapitánnak írni köll" című munka szerzője, Kelcz Mihály a török kiűzése után a területre szemet vető Esterházy Pál nádornak (1635-1713) adott részletes leírást Dombó váráról, a környék népességéről, gazdaságáról.

A múzeum az 1692-ben írt jelentésbe zárt múltat bontja ki, eleveníti meg rekonstruálva korabeli tárgyi eszközöket, felidézve a herceg alakját - tette hozzá a múzeológus.
A kiállításon a leírás is olvasható, merített papírra készített másolatban. A számvevő ebben arra hívja fel a nádor figyelmét - erre utal a cím -, hogy a vidéken akkor élő rác népesség vezetőjét, Bedekovics Kristóf kapitányt vegye rá arra, hogy a népcsoport maradjon továbbra is Dombóvár környékén.

Kriston Vízi József megjegyezte, hogy a török hódítókkal érkező, katonai feladatokat vállaló rácoknak akkor már második, harmadik generációja élt itt. Mohamedán vallásúak voltak, de a magyar nyelvet elsajátították.

A múzeológus felhívta a figyelmet: a tárlat több rác vonatkozású leletet is felvonultat az épülő dombóvári Aldi áruház helyén még folyamatban lévő ásatás anyagából. A területen a szerb népcsoporttól származó archaikus cserépbogrács, halászathoz használt nehezékek kerültek elő. A 18. század fordulóját idézik a tárlókban látható Lipót korabeli pénzérmék, pecsétgyűrűk, és érdekességként egy olyan gomb, amelyet fűszertárolóként is használtak.

Ugyancsak másolatban Esterházy Pál költeményeit és a Harmonia Caelestis című, ötven zeneművet tartalmazó szerzeményének kottáit is forgathatja a közönség, a nyitvatartás alatt pedig a nádor szerzeményei szólnak a Capella Savaria feldolgozásában.

A kiállítás ízelítőt ad a Dombóvár közelében elpusztult, középkori Ábrahám település ciszterci kolostoránál még szintén folyamatban lévő feltárásból. A leletek közül a kolostor gótikus rózsaablakának záróköve és faragott párkányköveinek darabjai, valamint a kolostorhoz tartozó malom kövei láthatók a múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását