2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mátyás király mindenhol

A fejedelmi hatalom Itáliában és Közép-Európában a XV-XVII. században címmel kétnapos konferenciát rendez a Római Magyar Akadémia a magyar Reneszánsz Évhez kapcsolódva csütörtökön és pénteken.
2008. november 18. kedd 21:25 - Hírextra
Az előadások témája olyan kérdéseket érint, amelyek a kormányzás művészetével, az ehhez kapcsolódó erkölcsi és katonai erényekkel, a királyi hatalom megjelenítésével, szimbolikájával foglalkoznak - mondta el az MTI-nek Vígh Éva, az Akadémia igazgatóhelyettese, aki maga is tart előadást, csakúgy, mint Kovács Péter igazgató. Kovács Péter Mátyás király és Aragóniai Beatrix történelmi találkozásáról értekezik.

A magyar, olasz és lengyel történészek, irodalmárok, művészettörténészek és zenetudósok a reneszánsz korának kultúrák közötti képét vázolják föl a tanácskozáson.

Budapestről többek között Szörényi László irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója például Janus Pannonius Corvin Mátyásról írt költeményeit elemzi. Marosi Ernő művészettörténész professzor A közösségek és az egyén konvencionális ábrázolása a késő középkori Magyarországon címmel tart előadást.

A konferencia zárásaként, pénteken este itáliai és magyar reneszánsz zeneműveket ad elő a Musica Rediviva együttes. Radics Zsuzsa énekel, Dóczy Gabriella lanton és hárfán, míg Szak Cecília lanton és viola da gambán játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását