2024. május 22. - Júlia, Rita

90 éves lenne Maléter Pál

90 éve, 1917. szeptember 4-én született Maléter Pál, az 1956-os forradalom egyik vértanúja. Szolgálatát hivatásos tisztként Kassán kezdte el. Mindenki pontos, szorgalmas, kötelességtudó katonának ismerte.
2007. szeptember 2. vasárnap 13:10 - Hírextra

Evangélikus családban született, apja az evangélikus jogakadémia tanára, majd a kollégium igazgatója volt. A gimnáziumi érettségi után négy szemesztert hallgatott az orvosi egyetemen Prágában, majd Budapestre költözött. Anyagi okok miatt megszakította tanulmányait, s mivel a katonai pálya mindig is vonzotta, önként jelentkezett katonai szolgálatra. 1940 őszén fölvették a Ludovika Akadémiára. Szolgálatát hivatásos tisztként Kassán kezdte el. Mindenki pontos, szorgalmas, kötelességtudó katonának ismerte.

1944-ben a keleti frontra vezényelték, ahol megsebesült és szovjet hadifogságba esett. Lábadozása alatt meggyőződésévé vált, hogy hazáját a náci ellenséggel szemben védelmeznie kell, ezért felgyógyulás után önkéntes partizánakciókban vett részt a szovjetek oldalán. 1945 januárjában az Ideiglenes Kormány védelmére szervezett zászlóalj parancsnoka lett és belépett a Magyar Kommunista Pártba. Hitt egy demokratikusabb, szociálisan igazságosabb világ felépítésének lehetőségében.

Ugyanebben az évben feleségül vette Pausz áriát, akitől három gyermeke született. A hadsereg többszöri átszervezése, az áthelyezések, a ludovikás múltja miatti feszültségek beárnyékolták magánéletét, aminek családja is kárát látta. 1954-ben elvált, majd másodszor is megnősült. Gyenes Juditot Kuthy Dezső evangélikus püspök áldásával titokban vezette oltárhoz, hiszen a kiszivárgó hír katonai pályafutásának végét jelentette volna.

1956 októbere a politikai ámítások miatt megrendülten, a leszerelés gondolatával kacérkodva, de magánéleti válságán túljutva köszöntött rá.

A forradalom kitörése után felettesei a Kilián laktanyában tartózkodó egyik egységének segítségére küldték. A civilekkel tárgyalva döbbent rá, hogy a felkelők nem ellenforradalmárok, hanem ugyanazt akarják, mint ő. Október 28-án csatlakozott a felkelőkhöz, a magas rangú katonatisztek közül elsőként. Számára a "magyar szocialista demokrácia" a belső rend, nyugalom, biztonság helyreállítását, a kül- és belpolitikai semlegességet, a hadsereg és a rendőrség ujjászervezését, a magyar állampolgárok törvény előtti egyenlőségét, alkotmányos alapon álló pártok munkájának engedélyezését, sajtó-, szólás- és gyülekezési szabadságot, a tagosítás megszüntetését jelentette.

November 1-jén Nagy Imre kinevezte a honvédelmi miniszter első helyettesévé, majd november 3-án honvédelmi miniszter lett.

Részt vett a szovjet hadsereg Magyarországról történő kivonásáról kezdett tárgyalásokon. November 3-án este a tököli szovjet bázison Szerov tábornok, a KGB vezetője letartóztatta. 1958. június 15-én Budapesten a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa koncepciós perben: szervezkedés kezdeményezése és vezetése, zendülés, valamint hazaárulás hamis vádjaival halálra ítélte.  Másnap hajnalban, 1958. június 16-án több társával együtt kivégezték.

Az 1956. november 4-ei agresszióban eltiport ország nem akarta elhinni, hogy a forradalom hőse meghalt, ezért fogságból való kiszabadulásáról hamarosan legendák születtek. Sokan hitték, hogy a felkelők élén a hegyekbe vonult, hogy megszervezze az ellenállást és megmentse a forradalmat.
Teljes rehabilitálása és ünnepélyes újratemetése - mártírtársaival együtt - csak a rendszerváltás küszöbén, 1989. június 16-án, sok tízezer ember jelenlétében történt meg. 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette a törvénysértő vád alól. 1990. július 5-én vezérezredessé léptették elő.

2007 júniusától az újratemetés napját az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapjának nevezzük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását