2024. május 3. - Tímea, Irma

Kinyomtatták a világ első alkotmányát

Kínai kutatók kiadták Dzsingisz kán, a mongol törzseket egyesítő hódító törvénykönyvét, amely szerintük a világ első, a homoszexualitást tiltó alkotmánynak tekinthető.
2007. augusztus 31. péntek 13:11 - Hírextra
Dzsingisz kán törvényei címmel angol és kínai nyelven megjelentetett törvénykönyv 48 paragrafust tartalmaz, amely a kínai tudósok szerint a világ legkorábbi alkotmánya. A mongol birodalom jogrendjének alapvető forrásaként tekintett kódex a homoszexualitásra is kiterjedt: Dzsingisz kán szerint azokat a férfiakat, akik szodómiát követnek el, ki kell végezni.

A belső-mongóliai kutatóintézet ősi mongol jogrendszerrel és szociológiával foglalkozó kutatói szerint Dzsingisz kán azért tiltotta homoszexualitást, mert gyorsan szerette volna növelni a másfélmilliós mongol populációt. Ekkor a térségben uralkodó rivális Szung-dinasztia (i. sz. 960-1279) fennhatósága alatt mintegy 100 millió ember élt.

A mongol uralkodó törvénykönyvében még a környezetvédelemre is kitért. Szintén halálbüntetéssel sújtották azt, aki engedély nélküli ásással megrongálta a legelőket, vagy tüzet okozott.
Szakértők az egykori hódító törvényeit mintegy 14 hónapos munkával, történelmi dokumentumok, beleértve Marco Polo útinaplójának tanulmányozásával gyűjtötték össze. Az eredeti törvénykönyv több mint 600 évvel ezelőtt veszett el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását