2024. április 20. - Tivadar

Határon túli magyarok Párkányban

Gémesi Ferenc szerint a Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának tervezett témáiban tetten érhető, hogy a résztvevők támogatják a nemzetpolitika megújulását. A Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára erről
2007. augusztus 31. péntek 18:12 - Hírextra

A nyilatkozat annak kapcsán született, hogy szombaton egynapos értekezletet, a szervezők megfogalmazásában "kis Máértet" tartanak a szlovákiai Párkányban (Stúrovo).

Gémesi Ferenc elmondta: ősszel bemutatják a határon túli magyarokkal foglalkozó új intézményrendszert, amely a felelősségi szintekre épül. Véleménye szerint a határon túli magyar közösségek eltérő helyzete miatt nem lehet egységes keretet "rájuk húzni". Hozzátette: a jelenlegi négy szintű magyarországi egyeztetési lehetőség mindenki számára elfogadható.

A fórum idei házigazdája, Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke pénteken az MTI-nek hangsúlyozta: azért találkoznak a határon túli magyar szervezetek ezen a fórumon, hogy nézeteinket egyeztetve, egységesen tudják képviselni a Magyar Köztársaság alkotmányos szervei, politikai pártjai és a magyar társadalom előtt.

Csáky szerint a találkozón kiemelt fontosságú téma lesz, hogy a január 1-től, a schengeni határok életbe lépésével minőségileg új helyzet áll elő. Mint mondta, a párkányi tanácskozás résztvevői a rendszerbe belépő országoknak, mindenekelőtt a magyar kormánynak azt a kérést kívánják megfogalmazni, hogy "intelligens áteresztő rendszert" építsenek ki, egyszersmind az európai normák figyelembevételével olyan szabályokat fogadjanak el, amelyek nem nehezítik a schengeni rendszeren kívül rekedt és annak határai közé kerülő nemzetrészek közötti kapcsolattartást.

Gémesi Ferenc ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, a schengeni csatlakozás nyomán kialakuló helyzetet nem lehet egy intézkedéssel megoldani.

Van, ahol a kishatárforgalom a megoldás, de ahol ez nem működik, ott nagy társadalmi csoportok kapnak ingyenes vízumot, emellett megmarad a nemzeti vízum is - sorolta a szakállamtitkár. Hozzátette: ezt az elképzelést már több egyeztetésen felvázolták a határon túli magyar szervezetek képviselőinek.

A "kis Máért" 2005 januárjában a vajdasági (szerbiai) Szabadkán alakult meg, a határon túli magyar pártok és a nyugat-európai, illetve tengeren túli magyar szervezetek képviselőinek részvételével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását