2024. május 17. - Paszkál

Orbán: A Fidesz a rend pártja, szemben a kormánnyal

A Fidesz az alkotmányosság, a törvényesség és a rend pártja, szemben a válságból-válságba evickélő kormánnyal - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön újságíróknak, arra a kérdésre, hogy elhatárolódik-e a Magyar Gárdától és a Jobbiktól.
2007. augusztus 30. csütörtök 18:46 - Hírextra
"A Fidesz az alkotmányosság, a törvényesség, a nyugalom és a rend pártja, szemben a válságból-válságba evickélő, bukdácsoló kormánnyal, ami a saját maga gerjesztette válságokat képtelen kezelni" - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy az elhatárolódás a Fidesz elnöke szerint rossz kifejezés-e ebben a helyzetben, Orbán Viktor a kérdező újságírónak azt mondta: "igen, ez egy rossz kifejezés, öntől is el vagyok határolódva, meg öntől is, mint látja. Ugyanis ön ön, én meg én vagyok. A Magyar Gárda az, mi meg itt vagyunk".

Az ellenzéki párt vezetője szerint az egyetlen megoldása a helyzetnek az, ha a kormány távozik. Hangsúlyozta: véleménye megegyezik a párt frakcióvezetőjének csütörtöki nyilatkozatával.

Navracsics Tibor budapesti sajtótájékoztatóján egyebek mellett elmondta: a Fidesz azt követeli a kormánytól és Gyurcsány Ferenctől, hogy hagyja abba a közélet hiszterizálásását, ehelyett a bűnösöket büntesse meg, a védteleneket védje meg, az ártatlanokat viszont hagyja békén.

Szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány állásfoglalását ismertetve azt kérte az államfőtől, a történelmi egyházaktól és a legnagyobb ellenzéki pártszövetségtől, tegyék egyértelművé, hogy osztják azok aggodalmát, akik a szélsőjobb térnyerését érzékelik Magyarországon, továbbá azt is tegyék egyértelművé: a Magyar Gárda egyenruhája, retorikája és szóhasználata a neonáci mozgalmakra utal.

Pénteken az öt parlamenti párt közös nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Magyar Gárdáról.
Az Országházban tervezett nemzetközi sajtóértekezleten az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök, a Fideszt Navracsics Tibor frakcióvezető, a KDNP-t Harrach Péter alelnök képviseli, az SZDSZ-től pedig Eörsi Mátyás frakcióvezető vesz részt. Az MTI úgy tudja, az MSZP képviseletében Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök lesz jelen.

A demokrata fórum azért kezdeményezte a sajtóértekezletet, mert - ahogy Dávid Ibolya pártelnök az MTI-nek kedden elmondta - riasztónak tartja a Magyar Gárdával kapcsolatos nemzetközi sajtóvisszhangot, és úgy véli, Magyarországnak nem áll érdekében, hogy ilyen kép alakuljon ki róla.

Az MDF elnöke szerint ha az öt parlamenti párt kifejezi, hogy távol áll a Magyar Gárdától, akár egy közös nyilatkozatot is elfogadhatnak erről, és az eljelentéktelenítheti az egyesületet.

A Magyar Gárda szombaton tartotta alakuló gyűlését a budai Várban, ahol 56 "gárdistát" avattak fel. Az egyesület megalakulása ellen több magyar és nemzetközi civil szervezet is tiltakozott. A kormánypártok és az MDF elítélte és elhatárolódott a szervezettől, Fidesz és a KDNP miniszterelnököt tette felelőssé a Magyar Gárda megalakulásáért, amelyet szerinte Gyurcsány Ferenc figyelemelterelésre és a hisztériakeltésre használ.

Sólyom László köztársasági elnök - Kumin Ferenc főosztályvezető útján - közölte: egyaránt elítéli a félelemkeltésre alkalmas demonstratív rendezvényeket, valamint a félelemmel való manipuláció eszközét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását