2024. április 26. - Ervin

A kormány mindent elkövet az orvoshiány orvoslására

Fogadkozik a japán kormányzat, hogy határozottabb lépéseket tesz az orvoshiány felszámolására, miután a mentőautóban vetélt el egy terhes nő, akit három órán át ide-oda szállítottak, olyan kórházat keresve, amely hajlandó lett volna fogadni.
2007. augusztus 30. csütörtök 14:27 - Hírextra
A tragikus eset szerdán történt: a terhesség hatodik hónapjában járó 38 éves nő kezelését nyolc kórház is elutasította, az asszonyt a kilencedik egészségügyi intézménybe szállító teherautó pedig a nagy sietségben belerohant egy kisteherautóba. A nő magzatvize a baleset előtt néhány perccel folyt el, s a koraszülött holtan jött világra.

A legközelebbi kórház ugyan csak három percre volt, a mentőt azonban 70 kilométeres útra kényszerítették - panaszolta a történtekről beszámolva a szigetország nyugati részén fekvő Nara város tűzoltóságának illetékese.

A japán egészségügyi ellátórendszer orvoshiánnyal küzd, kevés a sürgősségi ellátást nyújtó kórház is, főleg vidéken. Szülészorvosokból különösen nagy hiány mutatkozik, az orvostanhallgatókat viszont a sokórás munka és a műhibaperek növekvő száma eltántorítja e szakmától.

Maszuzoe Joicsi egészségügyi miniszter szerda esti tévényilatkozatában elismerte, hogy az orvoshiány nagy gond a szigetország számára, s fogadkozott, hogy szeretne megbirkózni a problémával. A vezető kormányszóvivő szintén elismerte, hogy vannak hiányosságok az (egyébként a világ egyik legfejlettebb országának számító Japánban az) egészségügyi ellátórendszerben.

A szigetországban, ahol rendkívül alacsony a születések száma, a lakosság pedig gyorsan öregszik, a kormányzat már korábban is megígérte, hogy enyhíti az egészségügyi ellátással kapcsolatos aggodalmakat; ennek jegyében például ösztöndíjakkal bátorítják azokat az orvosokat, akik hajlandóak munkát vállalni a nagyvárosoktól távol eső vidéki körzetekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását