2024. május 21. - Konstantin

Amerika cinkosai vagyunk? A külügy visszautasítja a vádakat

A magyar külügyminisztérium határozottan visszautasítja a Magyarországnak címzett kubai bírálatokat, és a Havannában kiadott nyilatkozat hangnemét méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte a tárca egy csütörtökön kiadott közleményben.
2007. augusztus 23. csütörtök 12:53 - Hírextra
A kubai külügyminisztérium a Granma című lapban szerdán megjelent közleményében Magyarországot a "Birodalomként" emlegetett Egyesült Államok lakájának nevezte, amiért politikai menedékjogot biztosít 29 kubai menekültnek, akiket a guantánamói amerikai támaszponton tartanak fogva.

A magyar kormány a kubai menekültek befogadásáról elsősorban humanitárius megfontolások miatt döntött, írja Odze György a külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy a magyar parlamenti pártok egyetértenek a kubai demokratizálási folyamat támogatásának szükségességével, és Kuba-politikáját erre építve alakítja a kormány.

A kormány a belügyekbe való beavatkozás szándéka nélkül fenntartja a kritikai párbeszédet a kubai kormányzattal, áll a magyar közleményben. A külügyminisztérium jelzi, hogy a nemzetközileg elfogadott diplomáciai normák alapján a továbbiakban is kész a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére.

A magyar külügyminisztérium a közlemény éles hangnemét a diplomáciában elfogadhatatlannak nevezte.

A kubai külügyminisztérium közleményében - amelyet hivatalosan nem adtak át sem a havannai magyar nagykövetségnek, sem a magyar külügyminisztériumnak - az áll, hogy "a magyar kormány a Birodalom cinkosaként cselekszik, gyűjti a pontokat és várja jutalmát. Szolgalelkűen ragaszkodik ahhoz, hogy megmutassa erős és agresszív gazdájának, hogy számíthat talpnyaló hűségére".

A kubaiak szerint a magyar kormánynak ahelyett, hogy a roma kisebbség problémáival foglalkozna politikai menedékjogot biztosít "illegális kubai bevándorlóknak", akikről "jól tudják, hogy nem üldözi őket Kubában, és nem tagjai az ellenzéknek". A kubai külügy szerint a Magyarországra érkező kubaiak egyszerű gazdasági menekültek, akik "bűnözői múltjuk és alacsony képzettségük miatt valószínűleg nem kaphattak amerikai vízumot".
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását