2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tiltakozás az erőmű ellen

A Gönyűre tervezett gázturbinás erőmű építéséhez szükséges környezetvédelmi engedély megtagadását kéri 37 zöld szervezet. A civilek szerint a beruházás megalapozatlan, mert az ott keletkező hővel nem a házakat, hanem a Dunát fűtenék.
2007. augusztus 22. szerda 19:46 - Hírextra
Tiltakoznak a környezetvédők a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn tervezett földgáz üzemű erőmű megépítése ellen. A 37 civil szervezetk, köztük a Levegő Munkacsoport és a győri Reflex Környezetvédő Egyesület felszólította az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, hogy tagadja meg a beruházáshoz szükséges környezetvédelmi engedély kiadását.

A civilek szerint a fejlesztő cég, az E.ON Erőművek Kft által tartott tájékoztatók és a környezeti hatástanulmányok alapján a beruházás energiapolitikai és környezetvédelmi szempontból is megalapozatlan, mert a megtermelt hő 45 százaléka elveszne. A Levegő Munkacsoport közleménye szerint az erőműben az áram mellett keletkező hővel pazarló módon nem a házakat, hanem a Dunát fűtenék. A szervezet ezzel szemben csak olyan beruházásokat tartana elfogadhatónak, amelyek a keletkező hőt is hasznosítják, például azért, hogy olcsóbbá tegyék vele a lakótelepek távfűtését.

A környezetvédő szervezetek közös levelükben arra is kitérnek, hogyan befolyásolná a beruházás a Duna élővilágát. A civilek szerint nehezen megbecsülhető, milyen hatása lenne a folyóból kivett, majd hét fokkal melegebben visszaeresztett víznek a védettség alatt álló állatokra és növényekre. A zöldek szerint a gönyűi erőmű nem illeszkedik a település hatályos rendezési tervéhez sem. Véleményük szerint azt sem tudni, hogy a piaci alapon fejlesztett erőmű hogyan illeszkedik Magyarország energiastratégiai terveihez, illetve az sem világos, hogy milyen, a környezetre károsabb erőműveket váltana ki ez a beruházás.

A kérdésről a gönyűi faluházban pénteken délelőtt 10 órától lakossági fórumot és közmeghallgatást szervez az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását