2024. május 5. - Györgyi

Az emigránsok jogaikért tüntettek

Csaknem 60 településen, köztük húsz nagyvárosban több mint 200 ezer ember tüntetett kedden az Egyesült Államokban a bevándorlási törvények reformját követelve. Becslések szerint az országban 12 millió illegális bevándorló dolgozik.
2007. május 2. szerda 11:21 - Hírextra
A legtöbben Chicagóban vonultak az utcákra: a rendőrség szerint 150 ezren, más becslések szerint 1 millióan meneteltek át a belvároson amerikai zászlókat lengetve és jelszavakat skandálva. A felvonulók a bevándorlási törvények reformját követelték, és sérelmezték, hogy Amerikában az illegális bevándorlók gyerekei járhatnak ugyan iskolába, ám szüleikkel együtt bármikor kitoloncolhatják őket az országból.

Szinte mindegyik nagyvárosban, így például Los Angelesben, Detroitban és New Yorkban is voltak tüntetések. Összességében azonban a demonstrációk jóval kisebbek voltak, mint tavaly, amikor több mint 1 millió ember vonult az utcákra, és követelték a törvények liberalizálását. Los Angelesben tavaly például 500 ezren tüntettek, idén viszont csak 8-10 ezer ember vonult az utcákra. Ők viszont - a Los Angeles Times tudósítása szerint - összecsaptak a rendőrökkel, akik gumilövedékkel és gumibottal igyekeztek rendet tenni. A zavargásokban több tucat ember, köztük tüntetők, rendőrök és újságírók könnyebb sérüléseket szenvedtek.

George W. Bush elnök néhány hete jelentette be, hogy felülvizsgálják a bevándorlási és letelepedési törvényeket. Javaslata szerint ideiglenes vendégmunkás programot indítanának, és megkönnyítenék a papírok nélkül az országban élő emigránsoknak az állampolgársághoz jutást. A könnyítések mellett szigorítanák is az ellenőrzést a bevándorlók lakta területeken.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását