2024. május 18. - Erik, Alexandra

Koszovó már ebben a hónapban függetlenségre számít

Koszovó miniszterelnöke arra számít, hogy még május vége előtt kikiálthatja függetlenségüket Szerbiától. Agim Ceku ezt a New York Times című lapnak nyilatkozta. A 2 millió lakosú Koszovó jogilag Szerbia egyik tartománya (a másik a Vajdaság), de 1999 óta n
2007. május 1. kedd 08:51 - Hírextra
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban kezdi meg a vitát arról a jelentésről, amit a világszervezet különmegbízottja Koszovóról készített. Martti Ahtisaari több mint egy éven át próbált - többnyire sikertelenül - közvetíteni a belgrádi és a pristinai vezetés között, nemrég pedig nyilvánosságra hozta, hogy jelentése milyen jövőbeni státust javasol Koszovó számára. Ez pedig egy "nemzetközileg felügyelt függetlenség" lenne, saját alkotmánnyal, zászlóval és himnusszal.

Ceku azért nyilatkozott ennyire bizakodóan, mert - mint fogalmazott - "az Egyesült Államok nagyon erősen elkötelezte magát Koszovó függetlenségének deklarálása mellett és számíthatunk Nagy-Britannia és az egész Európai Unió támogatására is".

A függetlenséget ugyanakkor nem fogadja el Szerbia, amely "a szerb nép és kultúra bölcsőjének" tekinti Koszovót. Belgrádot támogatja Oroszország és - burkoltabban - Kína is. Mindkét államnak vétójoga van a Biztonsági Tanácsban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását