2024. május 11. - Ferenc

Megdicsértük magunkat

Gyors és szakszerű intézkedésével Magyarország példásan járt el a Boszniából Magyarországra visszaszállított sugárzó vashulladék ügyében: akár véletlenül, akár gondatlanságból, akár szándékosan került a sugárzó hulladék a szállítmányba, az egyetlen helyes
2007. április 27. péntek 23:35 - Hírextra
A határokon átnyúló hulladékforgalom része az európai piac működésének, a lényeg az, hogy elővigyázatossággal és felelősségteljesen történjen - szögezte le. Emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt, amikor Magyarországon felfedezték a német háztartási hulladékbálákat, sürgősségi kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy értékelje az esetet az unió belső piaci szabályai szempontjából.

Válaszában Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos hangsúlyozta: mind az eddigi, mind a júliusban hatályba lépő új európai szabályozás szerint a veszélyes, például sugárzó hulladékok ártalmatlanításában az elv a közelség és az önellátás. "Ez az, amit az Unió megkövetel a tagállamaitól, nem csak saját belső piacán, hanem a harmadik országokkal való kereskedelemben is" - húzta alá Herczog Edit.

Úgy vélte, "tanulságos az eset abból a szempontból is, hogy kiválóan szemlélteti az Európában működő sugárvédelmi szabályozások és intézkedések hatékonyságát". "Az, hogy ötven tonna ömlesztett vashulladékban sikerült észlelni hat darab, emberi egészségre nem is veszélyes mértékben sugárzó vasdarabot, ezeket a lehető legrövidebb idő alatt elkülönítettük és máris folyamatban van a biztonságos semlegesítésük, azt bizonyítja, hogy az emberi és technikai felkészültség és reakcióképesség kifogástalan. Függetlenül attól, hogy a sugárzó anyag miként került a szállítmányba, nukleáris biztonsági és sugárvédelmi szempontból Magyarország és Bosznia is jelesre vizsgázott" - áll a nyilatkozatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását