2024. április 25. - Márk

Solana Iránnal tárgyalt az atomprogramról

A török fővárosban tárgyalt szerdán Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője Ali Laridzsáni nukleáris kérdésekben illetékes iráni főtárgyalóval az iráni nukleáris program kérdéseiről.
2007. április 26. csütörtök 09:52 - Hírextra
Solana a megbeszélés előtt reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások Irán vitatott atomprogramjáról. Cristina Gallach, a külpolitikai főképviselő szóvivője közölte, hogy a nemzetközi közösség álláspontja Iránnal szemben nem változott, a megbeszélések célja az, hogy megteremtsék a tárgyalások megkezdésének feltételeit.

Laridzsáni a kétnapos tárgyalás kezdete előtt elmondta, hogy Solanával "új lehetőségeket" fog megvitatni, amelyek közelebb vihetnek az iráni nukleáris program okozta válság rendezéséhez.

A nyugati államok attól tartanak, hogy Irán atomfegyver gyártására törekszik, és ezért ragaszkodik az urándúsításhoz. Teherán viszont tagadja ezt a vádat, állítása szerint nukleáris programjának kizárólag békés célja van.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már büntetőintézkedésekkel sújtotta Teheránt, hogy rávegye az urándúsítás feladására. Solana és Laridzsáni a tervek szerint csütörtökön Abdullah Gül török külügyminiszterrel is találkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását