2024. május 17. - Paszkál

Az OVB kikéri magának

"Az Országos Választási Bizottság (OVB) határozottan visszautasítja a jogszerű és szakmailag megalapozott működését kétségbe vonó pártpolitikai indíttatású, minden szakmai alapot nélkülöző vádakat" - közölte a szerdai ülés után az MTI-vel Szigeti Péter, a
2007. április 19. csütörtök 08:41 - Hírextra
"Az OVB a jövőben is a munkáját meghatározó alkotmányi és törvényi szabályozás alapján, legjobb szakmai meggyőződése szerint hozza meg döntéseit" - fogalmazott. "Kicsit még természetes jelenségnek is vehetem, hogy azok a pártok, amelyeket egy-egy ilyen döntés rosszul érint, (...) pártpolitikai eszközökkel tiltakoznak. Sajnálom, hogy nem szakmai érveket hoznak fel" - mondta erről az ATV Friderikusz Most című műsorában szerda este Szigeti.

A szerdai budapesti ülésen Halmai Gábor alelnök vetette fel - immár másodízben -, hogy a bizottság foglalkozzon az utóbbi hetekben a testületet ért támadásokkal. Az alelnök már a legutóbbi ülésen javaslatot tette erre, miután az OVB ismét elutasította a Fidesz-KDNP által kezdeményezett vizitdíjjal, illetve kórházi napidíjjal kapcsolatos népszavazási kezdeményezések hitelesítését, amelyeket az Alkotmánybíróság küldött vissza a testület elé.

Halmai Gábor most azt fejtette ki, hogy a közvélemény számára kell reagálniuk, miután "a hallgatás beleegyezés". Halmai bírálta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét is, azokért a kijelentésekért, hogy az OVB presztízsharcot folytat az Alkotmánybírósággal. A testület tagjai hosszan vitatkoztak azon, hogy szükség van-e ilyen reagálásra.

Szoboszlai György úgy ítélte meg, hogy ezzel már elkéstek, legalább két-három hete kellett volna megtenni ezt. A bizottság tagja ugyanakkor támogatásáról biztosított egy rövid, "velős" közleményt, amely csupán a vádak visszautasítására szorítkozik. Fazekas Marianna, aki a többi taggal egyeztetve végül megfogalmazta a reagálást, egyetértett Halmai Gábor véleményével a reagálás szükségességét illetően, de ő is a lényegre szorítkozó, rövid állásfoglalás híve volt.

Szigeti Péter kommunikációs hibaként értékelte azt, hogy az OVB-nek nincs például szóvivője, aki szükség szerint reagálna a támadásokra. Hozzáfűzte, a választási bizottság egy testület, amelynek nem ő az egyetlen tagja, de eddig mindig ő reagált, akkor, ha az ő személye került előtérbe, de az egész testületet érik rendszeres támadások.

Az állásfoglalás kérdésének megvitatása előtt az OVB a megtárgyaltak közül hitelesítette a magánszemélyek népszavazási kezdeményezését arról, hogy amennyiben gazdasági társasággá alakítják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP), ne lehessen privatizálni azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását