2024. május 9. - Gergely

Az MSZP szerint hamisan vádaskodik az EP képviselője

Akár az év végéig is elcsúszhat a regionális operatív programok európai uniós elfogadása - jelentette ki De Blasio Antonio, az Európai Parlament néppárti képviselője Budapesten. Az MSZP szerint hamis vádaskodásról van szó.
2007. április 17. kedd 07:18 - Hírextra
Az Európai Bizottság több kifogást, hiányosságot fogalmazott meg a regionális operatív programkkal kapcsolatban, ami miatt legkorábban nyáron dönthetnek róluk Brüsszelben - mondta el sajtótájékoztatóján az Európai Parlament néppárti képviselője Példaként említette, hogy a közlekedési operatív programot 50 napra állította le a bizottság, mert "nem látta a stratégiai megközelítést", más esetben hiányzott a társadalmi konzultáció eredményéről szóló dokumentum.

Hozzátette: a legtöbb regionális operatív programból hiányzik a környezetvédelmi hatástanulmány. De Blasio Antonio szavai szerint a csúszások miatt még az is elképzelhető, hogy a 2007-2013-as periódusból elvész másfél-két év Magyarország számára. A képviselő kiemelte, hogy szükség lenne 2013 utáni stratégiára is. Mint mondta, azok az államok lehetnek sikeresek, amelyeknek van elképzelésük a 2013 utáni időszakra is.

De Blasio Antonio kijelentéseire reagálva Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt közölte az MTI-vel, hogy "a Fidesz tovább folytatja Magyarországot lejárató brüsszeli kampányát, de alaptalan támadásaival ismét csak arról ad bizonyságot, hogy nem ismeri az Európai Unió eljárási rendjét".

Mint a szocialista politikus közleményében rámutatott, "hamis vádaskodásaival" az ellenzék az uniós lehetőségeket mind nagyobb mértékben kihasználni igyekvő hazai pályázók érvényesülését nehezíti; Magyarország egyáltalán nem maradt el az uniós pályázati kiírásokkal, vagy a fejlesztési terv brüsszeli tárgyalásaival - tette hozzá. "Éppen ellenkezőleg: a 27 tagállam közül hazánk írt ki elsőként uniós pályázatokat idén januárban, a 2007-2013-as fejlesztési időszakra. A korábbi fejlesztési terv forrásainak felhasználásában, befektetésében pedig dobogós helyen állunk a 2004-ben csatlakozott tíz tagállam között" - írta.

A közlemény kitér arra is: Magyarország - az eredeti menetrendnek megfelelően - nyárra lezárja a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az operatív programokról, az ellenzék időről-időre visszatérő állításaival szemben egyik operatív program tárgyalását sem állították le.

"Az Európai Parlament képviselőinek kell talán legjobban ismernie az uniós eljárási rendet, amely szerint az Európai Bizottság kérdéseket tesz fel, további dokumentumokat és információkat kér, amelyekre válaszokat vár a kormányoktól. A válaszokat pedig a magyar kormánytól mindig rövid határidővel megkapja a Bizottság. A tárgyalások során nem merült fel olyan körülmény, amely akadályozná a magyar operatív programok elfogadását" - áll a dokumentumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását