2024. május 13. - Szervác, Imola

Repül a, repül a... Simonyi!

Felbocsátották szombat este a bajkonuri űrrepülőtérről az orosz Szojuz TMA-10-es űrhajót, fedélzetén Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistával és két orosz profi űrhajóstársával, Fjodor Jurcsihinnal és Oleg Kotovval.
2007. április 8. vasárnap 09:55 - Hírextra
Az űrhajó a terveknek megfelelően közép-európai idő szerint 19 óra 31 perckor emelkedett a magasba a kazahsztáni sztyeppén lévő űrrepülőtérről, majd 19 óra 40 perckor sikeresen levált hordozórakéta harmadik fokozatáról, és kijutott kijelölt elliptikus űrbeli pályájára. Az űrrepülés első szakasza minden tekintetben a szokott rendben zajlott le, az űrturista és az űrhajósok egyaránt arról számoltak be a repülésirányítóknak, hogy jó a közérzetük.

Az 58 éves Simonyi, az amerikai Microsoft szoftverfejlesztő cég egyik alapítója, milliárdos, a Microsoft Word és Excel kifejlesztőinek vezetője 20-25 millió dollárt fizetett a szervező Space Adventures amerikai cégen keresztül a 12 napos űrkalandért. Ő a világon az ötödik űrturista.

A múlt év szeptembere óta az ISS-en tevékenykedő Mihail Tyurin orosz és Michael Lopez-Alegria amerikai űrhajóssal együtt április 20-án tér majd vissza a Földre. Jurcsihin és Kotov 189 napot tölt az ISS-en, s ezalatt több mint 40 kísérletet végeznek el.

Simonyi, akit a Forbes magazin a négyszáz leggazdagabb amerikai közé sorol, jelenleg Seattle környékén él. Magyarországról 18 évesen, 1966-ban vándorolt ki Dániába, majd két évvel később az Egyesült Államokba ment, ahol informatikai és matematikai tanulmányokat folytatott. A Microsofthoz 1981-ben került. Végül 2002-ben saját céget alapított Intentional Software néven, társtulajdonosként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását