2024. május 12. - Pongrác

A garzonlakás továbbra is siker

Az épülő új lakások 15 százaléka ma is garzon, igaz hogy az alapterületük a korábbi 30 helyett 35-36 négyzetméteres - olvasható az Elephant Holding elemzésében. A legkeresettebb lakástípus változatlanul a szociálpolitikai támogatás igénybevételéhez megfel
2007. április 8. vasárnap 13:53 - Hírextra
Sokan kongatták a vészharangot a garzonlakások felett, mára azonban megszűnt a túlkínálatuk, az egyszemélyes otthonok aránya - fejlesztésenként - legalább 15 százalék - írja az elemzés. A jelenleg keresett garzonlakásokban megjelenő, ajtóval leválasztott hálófülke 5-6 négyzetméterrel megnöveli a klasszikus 30 négyzetméteres garzon alapterületét. Az így kibővített lakáshoz gyakran kisméretű erkély is csatlakozik. A 40 négyzetméteres, másfél szobás lakás "eltűnése" a piacról éppen a kibővített - jellemzően 10-15 millió forintért kapható - garzon sikerének tudható be.

A legkeresettebb lakástípus változatlanul a szociálpolitikai támogatás igénybevételéhez megfelelő méretben épülő, 45 négyzetméter alapterületű, kétszobás lakás. Egy fejlesztésnél a lakások akár 65 százalékát is kitehetik ezek, de akad olyan lakópark, amelyben szinte kizárólag ilyen, 14 és 18 millió forint között kapható lakás készül.

A változás azonban ebben a kategóriában is tetten érhető: a két lakóhelyiséget kínáló lakások között megjelentek a tágasabb, 55 négyzetméteren két nagyobb méretű szobát nyújtó otthonok. A mára külön csoportot alkotó nagyobb, kétszobás lakások jellemzői, hogy bőséges tárlóhellyel, általában nagyobb terasszal vagy kertkapcsolattal és vendégvécével épülnek. A jellemzően 17-21 millió forintba kerülő, bővített kétszobás lakások - elsősorban az egyedülállóknak, a gyermek nélküli házaspároknak és a befektetési célból vásárlóknak köszönhetően - az új fejlesztésű lakások 5 százalékát adják.

Továbbra is a 75-80 négyzetméter alapterületű, három hálószobával és két fürdőszobával épülő lakások testesítik meg a lakóparki családi otthon alaptípusát. Ezek adják az új lakások 10-13 százalékát. A főváros pesti oldalán, sőt még a budai XI. kerületi új fejlesztésekben is eltűnőben van a 120 négyzetméteres négyszobás lakás. Ezeken a területeken ugyanis a 100 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakások ára már közel jár a jó minőségű családi házak vételárához.

Miután a legtöbb lakópark építő nem kíván versenyre kelni az önálló ingatlanokkal, így a 120 négyzetméteres kategóriát inkább 27-35 millió forint értékű, 95-100 négyzetméteres lakásokkal helyettesítik - továbbra is négy szobával és dupla komfortos változatban. A budai hegyvidéken azonban változatlanul megmarad és jól eladható a 120 négyzetméteres lakástípus, hiszen az elit kerületekben a családi házak jóval magasabb áron találnak gazdára, mint egy nagy alapterületű lakóparki ingatlan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását