2024. április 26. - Ervin

Cheney vitatkozik a Pentagonnal

Dick Cheney amerikai alelnök váltig állította mai rádiónyilatkozatában, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat igenis kapcsolatban állt Szaddám Huszein korábbi iraki elnök rendszerével, holott a Pentagon szintén ma nyilvánosságra hozott jelentése meger
2007. április 6. péntek 14:54 - Hírextra
Az al-Kaida már 2003 márciusa (az amerikai invázió kezdete) előtt is jelen volt az arab országban. Abu Muszab az-Zarkávi (jordániai állampolgárságú terrorista), az al-Kaida iraki csoportjának vezetője már az amerikai csapatok Irakba érkezése előtt tanyát vert az arab országban, és már az amerikai támadás előtt is szervezett onnan al-Kaida-műveleteket - mondta nyilatkozatában az amerikai alelnök.

Zarkávi vezette az amerikai megszállás után az al-Kaida iraki csoportjának harcát az amerikai vezetésű nemzetközi erők ellen. Az amerikai erők a múlt év júniusában végeztek vele. Egy titkossága alól feloldott s csütörtökön nyilvánosságra hozott Pentagon-jelentés ellenben leszögezi, hogy Szaddám Huszein rendszere nem működött együtt a terrorhálózattal az amerikai invázió előtt.

Az amerikai védelmi minisztérium jelentése a megbuktatott iraki rendszer vezetőinek kihallgatásán szerzett adatokra és lefoglalt iraki dokumentumok adataira alapozta ezt a megállapítását. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások hátterét vizsgáló amerikai bizottság is úgy vélekedett 2004-es jelentésében: nincs bizonyíték arra, hogy Szaddám Huszein Irakja együttműködött volna az Oszama bin Laden vezette terrorhálózattal.

Washington egyebek között a bagdadi rezsim terroristakapcsolataival indokolta az Irak elleni 2003-as katonai akciót. Az indokok között szerepelt az az állítás is, hogy Szaddám Huszein Irakja tömegpusztító fegyvereket gyárt és tárol, de erre sem találtak semmiféle bizonyítékot az arab ország megszállása után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását