2024. május 3. - Tímea, Irma

A portugálok fedezték fel Ausztráliát?

Egy ausztrál történész nyolc évvel ezelőtt régi térkép másolatára bukkant egy könyvesboltban. A 16. századi rajz ismerősnek tűnt számára, hazája körvonalait fedezte fel rajta. Elképzelhető, hogy a portugálok évszázadokkal James Cook előtt felfedezték Ausz
2007. április 6. péntek 15:18 - Hírextra
A történész könyvet is írt elméletéről, amely Túl a Baktérítőn címmel a napokban jelent meg Ausztráliában - számol be az Anno történelmi portál. Peter Trickett ebben nem kevesebbet állít, mint hogy az 1500-as években már jártak portugál felfedezők a földrész partjainál és útvonalukat térképen is rögzítették.

Trickett egy portugál tengerészt, Christpoher Mendoncát tartja Ausztrália valódi felfedezőjének. Az ő nevével fémjelezett, 1522-es keltezésű térképen világosan és pontosan fel lehet fedezni a földrész keleti partvonalát, a Botany-öblöt (ami a mai Sidney közelében helyezkedik el) az összes hegyfokkal – s mindezt 250 évvel Cook kapitány beszámolója, és száz évvel a hollandok előtt.

Nehézséget csupán az okoz a térképek leolvasásánál, hogy az egyes darabokat rosszul illesztették össze. Noha a partvonal határozottan Ausztráliára utalt, bizonyos helyeken mégsem állt össze a kép. Rövidesen ennek is megtalálta az okát: „Ez egy nagyon pontos, részletesen kidolgozott térkép. Ahhoz, hogy a partvonal teljes hosszát lehessen ábrázolni, a bárány vagy kecske bőrből készült pergament több kisebb darabból kellett összeállítani. Megfelelő tájoló hiányában előfordulhatott, hogy bizonyos darabokat rosszul raktak össze. Szerintem ezesetben is ez történt.” A térkép részleteinek helyes sorrendbe rakásához Trickett az 1547-ben készült Vallard-féle Atlasz reprodukcióját hívta segítségül, mely egyike a 15 darabból álló, az akkor ismert világot bemutató francia térképgyűjteménynek. Ezt kinagyította és számítógép segítségével a térkép egyik darabját elforgatta 90 fokkal - a kép máris összeállt.

De hogy kerültek a térképek a franciákhoz? Trickettnek erről is igen határozott elképzelése van: „Közismert tény, hogy a franciák gyakran ejtették foglyul ellenséges hajók térképrajzolóit.”

Arra is van elmélete, hogy mit kerestek a portugálok Ausztrália partjainál. Úgy véli, Mendonca kapitány titkos küldetést teljesített, melynek célja az volt, hogy felfedezzék a Marco Polo által csak „Arany Szigetnek” nevezett területet, Jávát. Erre utal az a tény is, hogy a térképek közül kettő is a Terra Java nevet viseli.

Eszerint Mendonca végighajózott a Fraser- és a Kenguru-szigeteken, mielőtt visszatért Portugáliába. Kérdés persze, hogy akkor miért nem osztotta meg felfedezését a világgal? Trickett szerint nem akarta, hogy más európai nagyhatalmak birtokukba vegyék az addig ismeretlen szárazföldet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását