2024. június 18. - Arnold, Levente

Áradások, lavinák pusztítanak: 80 halott

Ötvenegy ember halálát okozták áradások és lavinák az utóbbi tizenegy nap folyamán Afganisztánban, huszonkilenc személy vesztette életét hasonló okból Pakisztán északnyugati, az afgán határhoz közeli térségében.
2007. április 2. hétfő 10:01 - Hírextra
Az évszakhoz képest szokatlanul meleg az idő Afganisztán nagy részén az utóbbi másfél hét folyamán, s ez hirtelen felgyorsította a hó olvadását a magasabb csúcsokon is. A gyors olvadás lavinák sokaságát váltotta ki. Ugyanakkor rengeteg csapadék hullott le a múlt hét második felében Afganisztán több tájára, egyebek között az ország középső részén elterülő Dajkundi tartományra.

A tartomány minden folyója megáradt a nagy esőzések nyomán. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az elemi csapások következtében járhatatlanná váltak Dajkundi útjai, így a segélyek is csak helikoptereken juthatnak el a csapástól sújtott lakossághoz.

Halálos áldozatai voltak az áradásnak a Kabultól északra fekvő Parvan tartományban is, ahol a hatóságok az utóbbi évtizedek háborúiban kilőtt tankok roncsait is felhasználták a megduzzadt Parvan folyó gátjainak erősítéséhez. Egy lavina legalább három kilométeres hosszon nagy mennyiségű hóval temette be az egyik országos főutat a Szalang-hágó térségében.

A keleti Nangarhar tartományban és a nyugati országrészben fekvő Herát környékén is szedett halálos áldozatokat az áradás. Az utóbbi egy évtized különösen aszályos időjárása után váratlanul érte az ázsiai ország lakosságát és hatóságait az idei csapadékbőség.

Egy lavina betemette a hét végén két falu számos házát az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán északnyugati Csitral körzetében is; huszonkilencen vesztették életüket a két település lakosai közül, további 14 személy eltűnt - közölte hírügynökségekkel egy helyi illetékes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását