2024. április 26. - Ervin

2500 hazai vállalkozás jutott csődbe

Az idei év első negyedében csaknem 2500 magyar vállalkozás jutott a felszámolás sorsára - derül ki az Opten Kft. jelentéséből. Ez az előző év első negyedévénél 10 százalékkal több, és minden korábbi első negyedéves adatnál magasabb érték.
2007. április 2. hétfő 08:38 - Hírextra
A szomorú rekordot árnyalja, hogy a működő vállalkozások száma is nőtt, igaz nem ilyen mértékben.

Minden eddigi rekordot megdöntött 2007 első negyedévében a felszámolások száma. Az első három hónapban 2498 céggel szemben tettek közzé felszámolási eljárást, ami az előző év azonos időszakát több mint 10 százalékkal haladja meg. A csődök száma továbbra sem jelentős, mindössze 8 cég jutott erre a sorsra. Mindez a cégadatok nyilvántartásával és forgalmazásával foglalkozó Opten Kft. adataiból derült ki.

A képet némileg árnyalja, hogy a negyedévben csaknem 9 ezerrel 469077-re emelkedett a működő vállalkozások száma. Ez a megelőző év azonos negyedévéhez viszonyítva 1,9 százalékos növekedés. A felszámolt vállalkozásokat a működőkhöz viszonyító mutatószám így 5,32-ezrelékre növekedett a megelőző évi 4,8 ezrelékről. A 2000 óta rendelkezésre álló adatsorok a felszámolások számának lassú, de szinte töretlen növekedését mutatják, de ez a mutató még sohasem volt ilyen magas.

A felszámolások számának növekedése különösen annak fényében tűnik magasnak, hogy 2001 óta egyre többször élnek a gazdaság szereplői, azon belül is elsősorban az adóhatóság a végrehajtás eszközével, vagyis vannak olyan módszerek, amelyekkel egy vállalkozás felszámolása nélkül is hozzájut követeléséhez a hitelező, a szállító, vagy a hatóság.

A végrehajtások száma évről évre rendkívüli ütemben emelkedik: míg 2004-ben 238 jutott az első negyedére, addig tavaly már 6959. Ez a gyors növekedés azonban 2007-ben nemcsak megállt, de meg is fordult: az első negyedében csak 5489 cégnél volt végrehajtás, ez 26 százalékos visszaesés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását