2024. május 9. - Gergely

Ha Bush vétóz, elmozdítják?

George Bush amerikai elnök alkotmányos elmozdításának lehetősége is felmerül iraki háborús politikája miatt - közölte a CNN hétfői híre szerint Chuck Hagel szenátor.
2007. március 26. hétfő 17:03 - Hírextra
A washingtoni kongresszusban többen fontolgatják, hogy alkotmányos elmozdítási folyamatot kezdeményeznek Bush ellen, amiért az elnök semmibe veszi a törvényhozás és a közvélemény akaratát - mondta az iraki háború ellenzői közé tartozó nebraskai republikánus szenátor. "Nem királyságban élünk" - mondta a szenátor, utalva arra, hogy végső esetben az elnököt is le lehet váltani.

Hagel - aki az Esquire magazinnak korábban azt mondta, hogy Bush úgy érzi, senkinek sem tartozik felelősséggel - különösen aggályosnak érzi, hogy az elnök a háború lezárását célzó kongresszusi hangulat és kezdeményezések ellenére folytatja iraki csapaterősítési terveit.

A képviselőház múlt héten kötelező érvényű határozatot fogadott el a hadi költségvetésről, amelynek részeként előírták az elnöknek a csapatok kivonását legkésőbb 2008 őszéig. A szenátusban hétfőn kezdődött vita a háborús költségvetésről, a szenátorok azonban képviselőházinál enyhébb "felszólításról" vitáznak, csak ajánlás jelleggel fogalmaznák meg a csapatkivonást. Bush közölte, bármilyen csapatkivonási menetrendet tartalmazó törvényt megvétóz.

A The Christian Science Monitor napilap hétfői száma szerint az Egyesült Államok 3599 katonát veszített el az ötödik éve tartó iraki háborúban és 503 milliárd dollárt költött az afganisztáni és iraki hadműveletekre. Az újság szerint az amerikaiak mind kisebb hányada érzi úgy, hogy további áldozatokat kell hoznia Bush "döntő ideológiai küzdelmében".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását