2024. május 21. - Konstantin

Iskolai és utcai aláírásgyűjtés az óraszámok emelése ellen

Elképzelhető, hogy nem csak az iskolákban, hanem az utcán is gyűjtik majd az aláírásokat a tanárok a kötelező óraszám emelés ellen. Az akciót a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) indította pénteken, és már több szakszervezet is jelezte, hogy t
2007. március 23. péntek 17:27 - Hírextra
A PDSZ azt szeretné elérni, hogy a kötelező óraszám ne emelkedjen 20-ról 22-re idén szeptembertől. A tanárok már most is többet dolgoznak, mint heti 40 óra, de a tavaly elfogadott törvénymódosítások miatt ősztől még ennél is többet kellene teljesíteniük. Ráadásul finanszírozási okokból az elkövetkező években tömeges elbocsátásokra és iskola bezárásokra kell számítani, ez pedig az oktatás minőségének rovására fog menni - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) március 5-én hitelesítette a szakszervezet országos népi kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét. A PDSZ-nek két hónap alatt összesen 50 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze az óraszám emelés ügyét. A szakszervezet minden közoktatási intézménybe, illetve szakmai szervezethez eljuttatja az aláírásgyűjtő ívet, és azt reméli, a szülői szervezetek is támogatják a kezdeményezést. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE) már jelezte, hogy részt vesz az akcióban Úgy tudni, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn dönt arról, csatlakozik-e az aláírásgyűjtéshez, és szintén ekkor tárgyal erről a PDSZ a 100 ezres létszámú Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ).

Kerpen Gábor elmondta: 2003-ban egyszer már gyűjtöttek az utcán aláírásokat, ezért a PDSZ jövő pénteki választmányi ülésén azt javasolja majd, hogy ezúttal is így tegyenek. A tervek szerint a nagyobb vidéki városokban, illetve néhány kisebb településen is megszólítanák az érintett szülőket, illetve diákokat; a PDSZ elnöke szerint jó esély van arra, hogy a 2 hónap letelte előtt összegyűlnek az aláírások.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását