2024. május 20. - Bernát, Felícia

Irakiak amerikai fegyverekkel

A Pentagon megkezdte az iraki hadsereg amerikai fegyverekkel és eszközökkel való felszerelését - vált ismertté a washingtoni The Examiner című napilap csütörtöki számából.
2007. március 22. csütörtök 18:17 - Hírextra
Az újság a bagdadi amerikai parancsnokság hozzá eljutott dokumentumaira hivatkozva azt írta, hogy a kezdeti szakaszban a könnyű lőfegyverek, gépkocsik és radarok teljes cseréjét hajtják végre. Az első járművek, köztük a megerősített páncélzatú, 5 tonnás Humvee típusú terepjáró gépjárművek és a rádió-adóvevők már megérkeztek Irakba. Az iraki kormány már elkülönített erre a célra 3 milliárd dollárt, amit az olajeladásból kapott.

Az iraki katonák és rendőrök eddig AK-47-es típusú géppisztolyokat használtak, valamint azokat a hadi eszközöket, amelyeket a megbuktatott Szaddám Huszein iraki diktátor vásárolt két évtizeden keresztül a szovjet tömb országaiból.

Irak 2003-as megszállását követően az amerikaiak kiszámítottak, hogy az új, 320 ezer fős iraki hadsereg létrehozása gyorsabban megy végre, ha meghagyják régi fegyvereiket. Washington ugyanakkor figyelmeztette Bagdadot, hogy ha meg akarja őrizni hosszú távon az együttműködést az Egyesült Államokkal, akkor teljesen át kell térnie az amerikai fegyverekre és eszközökre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását