2024. június 8. - Medárd

A románok nem hagyják vízben az otthon maradt gyerekeket

A külföldön dolgozó románok otthon nevelkedő gyermekeinek védelmére különleges intézkedéseket hozott szerdán a bukaresti kormány. A rendelettel a többnyire rokonoknál hagyott gyerekek elhanyagolását akarják megelőzni, miután voltak már intő jelek.
2007. március 22. csütörtök 08:57 - Hírextra
A 22 miliós Romániának több mint kétmillió állampolgára dolgozik külföldön. Az országos gyermekjogvédelmi hatóság adatai szerint jelenleg csaknem negyvenezerre rúg azoknak a kiskorúaknak a száma, akik szülői felügyelet nélkül élnek. Közülük több mint 36 ezer gyermeket nagyszülők vagy más közeli rokonok nevelnek, több mint kétezret a szakhatóság megfigyelése alá vontak, mintegy háromszázat pedig állami gondozásba helyeztek.

A külföldön dolgozó szülők Romániában hagyott gyermekei körében hatványozottan jelentkeznek magatartásbeli zavarok, iskolakerülés, bűnözés. A problémára tavaly figyelt fel a román társadalom, amikor az ország keleti részében fekvő Iasi (jás) megyében egy tizenegy éves kisfiú öngyilkos lett, mivel nem tudta feldolgozni külföldön dolgozó édesanyja hiányát. Hasonló tragédia történt március elején Dél-Erdélyben, ahol egy nyolcéves kisfiú akasztotta fel magát, ugyancsak édesanyja huzamos távolléte miatt.

A szerdán elfogadott kormányrendeletben speciális szolgáltatásokról, információs központok és közösségi tanácsadó irodák létrehozásáról határoztak.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását