2024. május 14. - Bonifác

Gázvita padlógázzal

Csütörtökön Moszkvába utazik a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyin orosz elnökkel valószínűleg a gázszállítások ügyéről is tárgyal. Az ellenzék szerint Magyarországnak nem érdeke az uniós gázvezeték, Kóka versenypárti, és cáfol.
2007. március 20. kedd 09:37 - Hírextra

Hétfőn a parlamentben Németh Zsolt, a Fidesz képviselője azt állította: magyar-orosz egyezség született arról, hogy Magyarország szerepet vállal a dél-európai gázvezeték építésében, egyidejűleg pedig lemondta az Európai Unió által támogatott Nabucco projektben való részvételt. A fideszes politikus állítását mind Göncz Kinga külügyminiszter, mind Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter cáfolta.

Magyarország mind a Nabucco, mind a Kék Áramlat gázvezeték megépítésében érdekelt - erősítette meg Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn a magyar Televízió Az Este című műsorában. A miniszter cáfolta, hogy lenne bármilyen megállapodás Magyarország és Oroszország között gázügyben, ugyanakkor leszögezte, hogy a gázvezetékek építése nem állami projekt, azt a résztvevő országok energetikai cégei finanszírozzák. Magyarország azt a gázvezetéket támogatja, amelyiken gáz érkezhet. Kóka János szavai szerint az ország számára a legfontosabb az energiaellátás biztonsága. Ebből a szempontból fontos, hogy a meglévő útvonalakon kívül másokon is érkezzen gáz az országba.

A kormány szeretné, ha megvalósulna a Horvátországban tervezett cseppfolyós gáz szállítását lehetővé tevő elosztó központ is. "Én a verseny híve vagyok" - jelentette ki a miniszter. A Gazprom által tervezett Kék Áramlat vezetékre utalva hangsúlyozta: Magyarország számára fontos kérdés, hogy amennyiben Oroszország egy Ukrajnát elkerülő gázvezetéket épít ki, akkor az Magyarországot is érintse.

A Nabucco vezetékkel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a tíz éve született terv megvalósítása nem halad, és bizonytalan ki építi meg azt, honnan szállítanák a gázt a vezetéken, és ki veszi meg azt. "Imádom a Nabucco projektet csak látnám" - fogalmazott a miniszter.

Kóka János azt sem tartaná elképzelhetetlennek, hogy a két tervezett vezeték bizonyos szakaszokon "egy vezetékként haladjon". Közölte: kedden fogadja hivatalában az azeri nagykövetet, hogy tájékozódjon, s szándékai szerint a minisztérium küldöttsége a helyszínen tekintené meg, honnan érkezhet a gáz. Ezt követően egyeztet az öt érintett ország minisztereivel. A gazdasági miniszter szerint a magyar elképzelések nem veszélyeztetik az uniós közös energiapolitikát.

Forrás: Független Hírügynökség/MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását