2024. május 6. - Ivett, Frida

Az EU örül az új palesztin kormánynak, de segélyt csak akkkor, ha...

Az Európai Unió soros német elnöksége üdvözli az új palesztin egységkormány megalakulását, ám feltételekhez köti a Hamász hatalomra jutása után tavaly befagyasztott uniós segélyek újraindítását.
2007. március 18. vasárnap 13:54 - Hírextra
Az elnökség Berlinben kiadott szombat esti közleménye újra felszólítja a palesztinokat, hogy fogadják el a közel-keleti válságban közvetítő kvartett követeléseit, azaz ismerjék el Izrael létét és mondjanak le az erőszakról. Közben Ehud Olmert izraeli kormányfő közölte: nem működik együtt az újonnan hivatalba lépett Hamász-Fatah vezette egységkormánnyal.Az Unió elnöksége közölte: külön figyelni fogják az új kormány és a miniszterek döntéseit, intézkedéseit. Az EU ezenkívül nyomatékosan felszólította a palesztin vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a tavaly nyáron elrabolt izraeli katona azonnali szabadon engedéséért. A közlemény egyúttal felszólítja Izraelt is, hogy engedje szabadon az Izraelben fogva tartott palesztin minisztereket és képviselőket, illetve szabadítsa fel a palesztinoknak járó, visszatartott adó- és vámbevételeket.

Az új egységkormány programjában a nyugati államok kifejezett kérése ellenére sem szerepel Izrael állam elismerése, a koalíciót vezető radikális Hamász viszont továbbra is fenntartja a jogot az Izrael elleni fegyveres ellenállásra. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a kormányprogram miatt, Izrael pedig közölte: nem hajlandó együttműködni az új kabinettel. Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tartsa fenn az egy éve hozott gazdasági szankciókat, és a korábbi kabinethez hasonlóan szigetelje el az új egységkormányt is, amíg az nem hajlandó teljesíteni a közel-keleti válságban közvetítő kvartett - Egyesült Államok, Európai Unió, ENSZ és Oroszország - követeléseit.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását