A spanyol epertermesztés "katasztrofális hatást" gyakorol a környezetre, állítja a WWF természetvédelmi szervezet hétvégi közleményében, arra szólítva a vásárlókat, hogy ne vásárolják ezt a gyümölcsöt.
2007. március 18. vasárnap 21:45 - Hírextra
A spanyol eper 95 százaléka az ország délnyugati részén lévő Donana nemzeti park közelében lévő ötezer hektáros területről ered, márpedig Donana mocsaras térsége a világörökség listáján szerepel.
Az eperföldek öntözésére fúrt kutak felére csökkentik a La Rocina folyó által táplált, egyedülálló növényzetű terület vízellátását és ezzel kiszárítják az Európai Unió egyik legjelentősebb mocsári vízi világát.
Az epertermelés következtében évi 4500 tonna műanyag hulladék keletkezik, ráadásul az eperföldeken egy tiltott növényvédő szert alkalmaznak a természetvédelmi szervezet jelentése szerint.
A 330 ezer tonnás spanyol epertermésből 2002 évi adatok szerint 185 ezer tonnányit exportáltak, főleg Németországba és Franciaországba.