2024. május 28. - Emil, Csanád

Májusban örökre visszavonul a köztársasági elnök

Televíziós beszédben jelentette be vasárnap este a francia államfő, hogy elnöki mandátumának lejárta után, idén májusban visszavonul a politika élvonalából. Jacques Chirac 1967 óta tartozott ide, amikor először lett kormánytag: munkaügyi államtitkár.
2007. március 12. hétfő 10:00 - Hírextra
Chirac döntésére számítani lehetett, hiszen egyrészt az alkotmány sem engedte volna, hogy induljon egy harmadik elnöki mandátumért, másrészt pedig ő maga is hivatkozott arra, hogy idén már 75 éves lesz. Rövid beszédében mindenesetre úgy fogalmazott: büszke a francia nagypolitikában eltöltött több mint 40 évére - írja az Uno.

Chirac hosszú karrierje során több miniszteri posztot is betöltött, kétszer volt miniszterelnök (1974-76-ban, majd 1986-88-ban), két cikluson át volt köztársasági elnök (1995-től 2007-ig), de az igazi rekordot azzal tartja, hogy 1977-től 1995-ig ötször választották meg, illetve újjá Párizs főpolgármesterének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását