2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bush vétózna minden iraki csapatkivonást

George Bush amerikai elnök megvétózna bármilyen iraki csapatkivonási határozatot, amelyet a washingtoni kongresszus elfogadna - jelentette a Fehér Házra hivatkozva pénteken az NPR rádió.
2007. március 9. péntek 19:35 - Hírextra
Az ellenzéki Demokrata Párt vezetői még az elnökválasztás előtt, legkésőbb 2008. szeptember 1-jéig haza akarják vezényelni az Irakban állomásozó csapatokat. Nancy Pelosi képviselőházi elnök - miközben pártja mélyen megosztott, milyen taktikát folytasson a háború folytatása mellett elkötelezett George Bush elnökkel szemben - kijelentette: a csapatkivonás akár már ez év július 1-jén elkezdődhetne, és ha Núri al-Máliki iraki miniszterelnök nem teljesíti vállalt kötelezettségeit, akkor 2007 végére be is fejeződhetne.

Dan Bartlett, Bush egyik főtanácsadója kijelentette: "egy művi, elhamarkodott kivonásról van szó, amely sajnos a washingtoni politikán, és nem a bagdadi körülményeken alapul". Nancy Pelosi olyan tervet terjesztett elő, amelynek értelmében Bush elnök július 1-jéig beszámolna arról, hogy az iraki kormányfő teljesítette-e politikai és katonai vállalásait. A házelnök szerint ettől kell függővé tenni az amerikai erők kivonásának menetrendjét. Ha Máliki nem mutat fel haladást, akkor a csapatok kivonása azonnal megkezdődne, és hat hónapon belül befejeződne.

Ha Bush haladásról számol be, Máliki október 1-jéig kapna haladékot a vállalások törvénybe foglalására. Ha ezt nem teljesíti, megkezdődne a hat hónap alatt végrehajtandó csapatkivonás. Amennyiben a bagdadi kormány mindkét határidőt betartja, akkor - Pelosi terve szerint ez a legkésőbbi időpont - 2008. március 1-jén venné kezdetét az amerikai erők hazavezénylése. Ez utóbbi esetben 2008 szeptemberére lényegében nem maradna amerikai egység az arab országban.

A Demokrata Párt azonban nem sorakozik fel egységesen Pelosi terve mögött. A konzervatív beállítottságú demokraták szerint ez a követelés túl messzire megy, a liberálisok viszont úgy látják, a házelnök terve nem kellően kemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását