2024. április 29. - Péter

Megrekedt az iráni atomprogram vitája

Ismét együttműködésre szólította fel Iránt Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője a szervezet kormányzótanácsának hétfőn Bécsben megkezdődött szokásos tavaszi ülése előtt. A NAÜ főigazgatója rámutatott, hogy az iráni atompro
2007. március 5. hétfő 19:22 - Hírextra
Az atomsorompó-szerződés betartása felett őrködő szervezet több éve tartó iráni vizsgálódásai után sem tudja kimondani, hogy Teherán atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, jóllehet arra sem talált bizonyítékot, hogy nukleáris anyagokat katonai célokra használnának az iszlám országban. El-Baradei felszólította Teheránt, hogy maradéktalanul működjön együtt a NAÜ-vel a nyitott kérdések tisztázása érdekében.

Ezzel együtt meggyőződését fejezte ki, hogy csak tárgyalásokkal lehet megoldást találni az iráni atomprogram miatti vitában. Ali-Aszghar Szoltanijeh, Irán képviselője viszont ismét kontraproduktívnak nevezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát is bevonták az országa atomprogramja miatti vitába.

Azt hangoztatta, hogy Irán nem mond le az urándúsításhoz való jogáról, és kész arra, hogy folytassa a tárgyalásokat, de feltételek nélkül. A nemzetközi közösség viszont az iráni urándúsító program leállítását szabta feltételként a Teheránnal kezdett tárgyalások folytatásához.

A 35 ország képviselőiből álló kormányzótanács megtárgyalja azt a jelentést, amelyet Mohamed el-Baradei az ENSZ Biztonsági Tanácsához küldött a testület felkérésére. A február 22-i jelentésben a főigazgató megállapította, hogy Teherán nem teljesítette a BT tavaly decemberi határozatában foglaltakat, és a megadott 60 napos határidőn belül nem állította le urándúsító programját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását