2024. május 7. - Gizella

Ezer gyógyszer lesz olcsóbb

Egészségügyi Minisztérium a hét második felében közzéteszi az úgynevezett kórházlistát, és ezzel együtt az új területi ellátási kötelezettségeket - jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter hétfőn napirend előtti felszólalásában a parlamentben.
2007. március 5. hétfő 15:10 - Hírextra
Az ellenzéki képviselők reagálásukban azt hangsúlyozták: az egészségügy átalakítása nem reform, hanem megszorítás. Az egészségügyi miniszter kiemelte: április elsejétől több mint ezer gyógyszer ára csökken átlagosan 16 százalékkal, miközben, mint mondta, alig néhány gyógyszer ára nő hat százalékkal. Emlékeztetett arra, hogy január elsejétől nyilvános licit határozza meg az egyes gyógyszerek árát, ami csökkenheti az árakat.

A miniszter hangsúlyozta azt is: egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége támogatja az egészségügy átfogó átalakítását. Mint mondta, a kutatás szerint a vizitdíj bevezetésének megítélése is lényegesen javult az állampolgárok körében.

"Egyre többen látják: hamis volt az a mítosz, hogy az egészségügy ingyenes" - jegyezte meg, majd hozzátette: a vizitdíj pozitív hatása már most érezhető, mert a várótermekben kevesebb időt kell eltölteniük a betegeknek, az orvosoknak pedig havonta 150 ezer forint bevételt jelent a vizitdíj.

Molnár Lajos ugyanakkor elmondta: "a vizitdíj rendszere apróbb módosításokra szorul, erre példa a munkaközben balesetet szenvedett tűzoltók vizitdíj-fizettetése is". A jogszabályok szerint munkahelyi baleset esetén az összes költség a munkáltatót terheli, azonban ebben az esetben nem volt egyértelmű, hogyan lehet halasztott fizetéssel a munkáltatóval kifizettetni a vizitdíjat.

Az Egis gyógyszergyárban Budapesten, a X. kerületi Keresztúri úton pénteken történt robbanássorozat. A helyszínre 150 tűzoltó érkezett. Az oltás során egy tűzoltó könnyebben megsérült, négyet pedig a bőrükre cseppent vegyszer miatt kórházba szállítottak, ahol kifizettették velük a fejenként háromszáz forintos vizitdíjat. A miniszter közölte azt is: hamarosan több száz helyen lehet majd patikán kívül egyszerűbb gyógyszert - fájdalomcsillapítót, lázcsillapítót - venni.

Csáky András (MDF) a tűzoltók vizitdíj-fizetése kapcsán azt mondta: a jogszabály rendelkezik úgy, hogy nem sürgős ellátás esetén először le kell róni a vizitdíjat, különben az egészségügyi szolgáltatót a törvény bünteti. Jelezte, hogy az MDF kezdeményezi a törvény módosítását, az erről szóló javaslatot az ellenzéki képviselő át is nyújtotta az egészségügyi miniszternek.

Kökény Mihály (MSZP) kiemelte: az egészségügyi törvényen korrekciót hajt végre a kormány, mert, mint mondta, nem helyes, ha a közszolgálat közben sérülteket fizetési kötelezettség terheli.

Mikola István (Fidesz) pártja nevében közölte: egészségügyi reform márpedig nincs. Hozzátette: a vizitdíj soha nem látott sarc a lakosság nyakán. Véleménye szerint a kormány a reformmal elérte azt a célt, hogy a betegek ne forduljanak orvoshoz.

Soltész Miklós (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a kormány nem reformot hajtott végre, hanem megszorítást. A kórházlista kapcsán azt mondta: nem szakmai döntés született, hanem abszolút politikai döntés.

Kuncze Gábor (SZDSZ) kiemelte: az emberek azért értenek egyet azzal, hogy át kell alakítani az egészségügyet, mert elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását