2024. május 14. - Bonifác

Atomdöntésre várva

Az ENSZ keretében, a hat állam állandó ENSZ-képviselőinek szintjén folytatódnak a Biztonsági Tanács öt állandó tagállama és Németország megbeszélései az iráni atomprogramról - közölte az amerikai külügyminisztérium.
2007. március 4. vasárnap 12:15 - Hírextra
Az állandó BT-tagállamok - az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország - , továbbá Németország külügyminisztériumainak politikai igazgatói egyezségre jutottak csütörtöki telefonkonferenciájukon, hogy újabb BT-határozat elfogadását kezdeményezik Irán ellenében.

"Megszületett az elvi egyetértés arról, hogy a közeljövőben újabb szankciós határozatra lesz szükség, bizonyos konkrét kérdéseket azonban még tisztázni kell. A politikai igazgatók szombaton újabb eszmecseréket folytattak ennek érdekében telefonon" - közölte a washingtoni külügyminisztérium egy szóvivője. Hozzátette, hogy a további megbeszélésekre már New Yorkban kerül sor, a hat állam ENSZ-nagykövetei között.

Philippe Douste-Blazy, a francia diplomácia vezetője azt mondta pénteken: arra is kiterjed az elvi egyetértés a hat állam között, hogy az újabb határozatnak az ENSZ-alapokmány VII. fejezete 41. cikkén kell alapulnia. E cikk alapján a Biztonsági Tanács - a katonai erő alkalmazásának kivételével - bármilyen intézkedésről dönthet annak érdekében, hogy rákényszerítse Teheránt az urándúsítás leállítását sürgető BT-határozat tiszteletben tartására.

A múlt év végén elfogadott, 1737-es számú BT-határozat elsősorban az iráni atomprogrammal és rakétaprogrammal kapcsolatban tartalmaz korlátozásokat. Megtiltotta nukleáris anyagok és technológiák, illetve rakétatechnológiák Iránnak történő eladását. Hatvan napot adott Teheránnak az urándúsítás leállítására, és kilátásba helyezte, hogy a benne megfogalmazott követelés teljesítésének elmulasztása esetén a BT újabb szankciókkal sújthatja az iszlám köztársaságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását